Press "Enter" to skip to content

Priča o srećnom mravu…

Ova mala bajka je zavladala blogovima u Srbiji!!! Mozda je malo duža ali svako vredi pročitati

Jednom davno ziveo je srecan i vredan mrav koji je svaki dan dolazio rano ujutro prvi na posao. Ceo radni dan bio je veseo i odlicne volje i dok je radio pevusio je vesele pesmice. Bio je srecan dok je radio i njegovi rezultati su bili odlicni.

No, radio je bez usmerenja, jer uopste nije imao nadredjenog sefa. Zato je gospodin strsljen, direktor firme, odlucio da takva situacija ne moze da potraje i zaposlio je bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem.

Prva briga bubamare bila je da organizuje pracenje dolazaka i odlazaka mrava na posao/sa posla. Uspostavila je u tu svrhu i sistem prijemnih i odlaznih dokumenata. Zbog povecanog obima posla oko papira su morali zaposliti sekretaricu koja bi pripremala papire i izvestaje. Pauk, kojeg su za tu funkciju zaposlili, je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.


U medjuvremenu je srecni i vredni mrav samo radio, radio i radio. Direktor strsljen je bio odusevljen sa izvestajima koje je dobijao od bubamare i uskoro je poceo da zahteva uporedne studije sa grafikonima, pokazateljima i analizama trendova razvoja. Zbog povecanog obima posla bilo je nuzno zaposliti hrcka koji bi bio direktna pomoc direktoru i kupili su mu odmah nov racunar sa stampacem.

Veoma brzo je srecni i vredni mrav poceo da se zali na svu tu papirnu vojsku sa kojom je morao po novom da se bori. Direktor je odmah video da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mesto sefa sluzbe koji bi nadzirao srecnog i vrednog mrava.
Na novo radno mesto je zaposlio cvrcka koji je odmah po svom dolasku zamenio celokupni namestaj u svojoj kancelariji i na zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov racunar sa ravnim LCD ekranom.
Posto je broj racunara narastao morao se kupiti i instalirati i mrezni server. Novi sef sluzbe je shvatio da hitno treba pomocnika (koji je uzgred bio njegov pomocnik i u prethodnoj firmi) za pripremanje strateskog nacrta upravljanja i proracuna sluzbe. U pozadini cele price mrav je postajao sve manje srecan i sve manje produktivan.

Sef cvrcak je odusevljeno zakljucio da mora naruciti studiju o socijalnom raspolozenju i zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Kada je direktor strsljen pogledao cifre i na osnovu njih shvatio da firma, u kojoj je radio srecni i vredni mrav, nije vise tako rentabilna kao pre, duboko se zamislio. Unajmio je najelitnijeg savetodavca, gospodju sovu kojoj je rekao da izvrsi potpunu dijagnostiku firme i da predlozi resenja za poboljsanje rentabilnosti na nacin da firma posluje kao pre.

Gospodja sova je po tromesecnom detaljnom analiziranju odnosa u firmi direktoru predala sledeci izvestaj: “U firmi je previse zaposlenih!” Direktor strsljen je prihvatio stucnu analizu i odmah otpustio mrava“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *