Press "Enter" to skip to content

PREKO 60 NAGRADA ZA VALJEVSKU MUZIČKU ŠKOLU

fotoPočetak marta je u S.M.Š “ Živorad Grbić”   protekao u znaku učešća na značajnim takmičenjima u zemlji i osvajanju ravno šezdeset sedam  nagrada  u  disciplinama flauta, klavir i solfedjo. Inače je u školskom kalendaru Muzičkih škola Srbije,  mart mesec početak najdinamičnijeg perioda školske godine u vidu raznih takmičenja i festival, a ovi rezultati su jedna pozitivna uvertira za još veće uspehe mladih valjevskih muzičara.
Sam kraj februara i  početak marta obeleženi su učešćem flautista na tri medjunarodna takmičenja. “FEMUS 2015” – Subotica, Međunarodni sureti  flautista “ Tahir Kulenović”- Valjevo  i  Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko” – Beograd. Sva tri takmičenja su prestižnog kvaliteta u smislu kriterijuma i internacionalnog sastava žirija ali i u smislu vrlo oštre konkurencije. Valjevsku muzičku školu predstavljalo je ukupno 22 malih flautista  osnovne i srednje škole u sastavu: Mićić Lenka, Radović Teodora, Teofilović Kristina, Ilić Tijana, Obradović Marija, Radojević Lejla, Medić Elena, Radojičić Ivana, Stojaković Jana, Stepanović Kristina, Termačić Dimitrije, Mićić Anica, Lazić Maša, Petrović Kalina, Poljanica Ivana, Puhalak Andrijana, Vujić Katarina, Višić Milica, Marković Zorana, Asanović Milica, Kojić Jovana, Milutinović Ljubica. Osvojili su ukupno 46 nagrada, od toga 19 prvih, 19 drugih, 7 trećih i 1 pohvala. U ovoj maloj muzikalnoj armiji flautista  naročito su se izdvojile Marija Obradović, učenica drugog  razreda u klasi prof. Aleksandra Burkerta kao laureate, apsolutni pobednik, kategorije na sva tri navedena takmičenja i Anica Mićić , učenica četvrtog razreda u klasi prof. Aleksandra Burkerta kao apsolutni pobednik kategorije na Femusu I Valjevskim susretima flautista I prvonagradjena na takmičenju “ Davorin Jenko”. Vrlo upečatljive nastupe i titule laureata  iz discipline kamerna muzika na Susretima flautista “Tahir Kulenović” ostvarili su nonet “Flautissimo” i duo “Živorad Grbić”. Pored talentovanih takmičara, posebnu pohvalu zaslužuju i profesori uspešnih učenika flaute, Nevena Nikolić, Vera Mevorah I Aleksandar Burkert kao i klavirska saradnica Sanja Knežević – Gavrilović.


Zvuk klavirskog odseka valjevske muzičke škole na Međunarodnom takmičenju pijanista održanog u Šapcu 3. marta predstavio je Dimitrije Ranisavljević, učenik drugog razreda u klasi prof. Milice Prodanović gde je osvojio prvu nagradu, a prošlog vikenda Dimitrije i Tijana Madzarević, učenica 3. Razreda takođe iz klase profesorke Milice Prodanović učestvovali su na pijanističkom takmičenju “Vučković” u Beogradu i svojoj školi doneli visoke prve nagrade.

Veoma  zapaženo učešće su 6. I 7. marta na 13. Takmičenju mladih solfedjista u Požarevcu zabeležili učenici osnovne I srednje muzičke škole: Živanović Maša, Mićić Anica, Vujić Bojana, Gavrić Nikolina, Rafailović Teodora, Rašić Jana, Todorović Nikola, Kojić Jovana, Živić Vojislav, Katarina Marković, Aleksandra Vujić, Nenad Milivojević I Nenad Milosavljević. Oni su u disciplinama solfedjo, dvoglasno pevanje, teorija muzike I harmonija I muzički oblici osvojili ukupno 18 nagrada, 8 prvih, pet drugih 3 treće ali I jedno zvanje Laureata kategorije u oblasti Teorije muzike sa osvojenim maksimalnim brojem poena  od strane Nikole Todorovića iz klase prof. Božane Divac i prvom apsolutnom  nagradom  iz Teorije muzike od strane Katarine Marković takodje iz klase prof. Božane Divac. Treba istaći i izuzetan rad profesorki teoretskog odseka: Jadranke Obradović, Svetlane Nenezić, Tamare Milosavljević,   Vanje Dragojlović, Ane Tomić Kondić, Božane Divac i Nikoline Ninić.
Muzička škola “Živorad Grbić” je punih šezdeset godina aktivna na polju muzičkog obrazovanja u zemlji, a sa svakom novom školskom godinom rezultati učenika i profesora su sve bolji. Rezultat mladog školovanog kadra, organizovan I kontinuiran rad škole i stalna koncertna  promocija kvaliteta   apsolutno se potvrdjuje sve brojnijim  I uspešnijim učešćima na takmičenjima u zemlji i regionu.  Nova važna takmičenja  tek očekuju učenike do kraja školske  godine, a Valjevci će moći da čuju muziku malih virtuoza već u ponedeljak 16. marta u 18.30 časova na koncertu učesnika predstojećeg Republičkog takmičenja u Beogradu koji će se upriličiti u sali Valjevske  gimnazije.

foto

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *