Press "Enter" to skip to content

OSNOVNI ČVOROVI U SPELEOLOGIJI

Svi elementi opreme za speleologiju npr. šlem, rasveta i licni komplet za kretanje po užetu (DED tehnika) su veoma važni za bavljenje ovim ekstremnim sportom, ali uže je nabitniji element. Sve dok se dobro ne savlada pravilno korišćenje užeta ne može se početi ozbiljno bavljenje ovim sportom. Uže je neupotrebljivo bez čvorova. Čvorovi se koriste za pričvršćenje užeta za sidrište koje je fiksirano za stenu, za obezbedjenje pri penjanju, za nastavljanje užadi, za kočenje pri spuštanju…Svaki čvor smanjuje nosivost užeta za odredjeni procenat u samom čvoru, a ne duž celog užeta.Postoji desetak vrsta čvorova od kojih svaki ima specifičnu namenu i način na koji se primenjuje. Pri vezivanju čvora, da bi se postigla maksimalna nosivost, izuzetno je važno da čvor bude dobro složen, odnosno da se tacno ispostuje pravilo pri vezivanju cvora.

 Evo nekoliko opisanih čvorova koji se najčešće koriste u speleologiji:1.Osmica  

Osmica Osmica je osnovni čvor u speleologiji. Lak je za vezivanje, koristi se za pričvršćivanje užeta u sidrište. Može se koristiti na krajevima i na sredini užeta.

Ime je dobio zato što vezan podseća na cifru 8.

2.Speleoloski čvor (Bulinov)

Bulinov cvor Vezuje se na kraju užeta korisiti se za sidrišta kao i za obezbedjenje pri slobodnom penjanju (za vezivanje oko tela). Obavezno je vezivanje osiguravajućeg čvora na slobodnom kraju užeta. 

3.Poluladjarac

Poluladjarac Ovaj čvor se može koristiti za spuštanje sa jednim karabinerom bez spuštaljke i u tom slučaju se koristi preko karabinera sa navrtkom. Iako je asimetrican, bilo koji kraj užeta se može opteretiti, čvor će se trenutno presložiti u karabineru.U slučaju da uže treba skratiti, opterećenjem se čvor sam presloži i omogućuje proticanje užeta u suprotnom smeru. 

 To su neki od najosnovnijih čvorova koji se koriste u speleologiji. Ove čvorove možete primenjivati u drugim potrebama koje život nameće. Kad postanete član speleoloske grupe Društva istraživača ‘Vladimir Mandić-Manda’ imaćete priliku da saznate nešto više o čvorovima i sportu kojim se bavimo.
 Vise o čvorovima na www.animatedknots.com

Tekst pisao: Vladimir Ranković-Strelac

Budite prvi koji će ostaviti komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *