Press "Enter" to skip to content

NAJGLEDANIJI VALJEVAC NA INTERNETU

Poredeći broj pregleda snimaka na Youtube-u, njega možemo nazvati ”srpskim ocem” ili bar ”srpskom dadiljom”. Ni najpopularniji hitovi najveće srpske pevaljke nisu ni približno gledani kao njegove pesme. Starija generacija internet korisnika pamti ga i kao autora  jednog od najboljih domaćih sajtova svih vremena, koji na žalost više ne postoji, њњњ.србовање.цом. Njegovi spotovi imaju preko 60 miliona pregleda, 230 000 pogleda dnevno, on je Valjevac, on je na internetu poznat kao DJNykk odnosno Nykk Deetronic.

Verovatno nema roditelja u Srbiji koji svojim mališanima nije pustio bar jednom, a veća je verovatnoća, po nekoliko desetina puta čuvene hitove “Ide zmija”, “Mama voli bebu” ili “Piliće”. O njima razgovaramo sa Nikolom Tomićem, multimedijalnim umetnikom, autorom spotova koji izazivaju podjednaku zavisnost kod svih generacija.– Kako su nastali hitovi “Ide zmija”, “Mama voli bebu”, “Pilići”.  Da li si sa pravljenjem muzike i animacijama za ove pesmice krenuo iz zabave ili si to posmatrao kao posao koji će ti jednog dana omogućiti da od toga živiš? Ako uopšte od toga može da se živi?

Moj život je profesionalna zabava i sve je krenulo od animacije za tadašnju Facebook igru Pilići. Obzirom da se bavim multimedijom, dobio sam porudžbinu od gospodina Nenada Hrnjaka da uradim šta god želim i učinim igricu poznatom i popularnom. Dobio sam nacrtane junake od Dragana Jakovljevića (Ja777on-a), poredjao ih u sada već poznatu formaciju, pripremio za animiranje i iskomponovao pesmicu sa svojim glasom po uzoru na tada mega popularni Gummy Bear. Sama izrada videa je trajala oko mesec i-po dana jer je trebalo oživeti veliki broj Pilića 🙂

Niko nije ni očekivao toliku popularnost i nakon Pilića krenuo sam u pravljenje svojih originalnih animiranih spotova.

– U čemu je tajna uspeha ovih spotova, šta je to toliko neodoljivo kod njih?

Recept za uspeh je vrlo jednostavan:

– Specifičan (twisted) humor
– Jednostavnost animacija
– Još jednostavnija muzika sa dopadljivom melodijom
– Kratak ili skoro nepostojeći tekst
…i najbitnije:
– Nepostojanje nasilja (što, na žalost, možemo videti na ogromnom broju dečijih kanala u bilo koje doba dana)…

– Sam radiš muziku i animacije, da li je još neko od Valjevaca učestvovao u stvaranju ovih hitića?

Radim sve potpuno sam: grafiku, dizajn, animacije, muziku, zvučne efekte, čak i pevam (kad moram) i “glumim”, a veliku pomoć za prepoznatljiv i popularan glas Mame imam od svoje žene Jelene koja mi takodje pomaže oko ideja i radnji u samim animacijama.

Za profesionalno pevanje zaslužni su veoma talentovani Valjevci i Valjevke: Srdjan Vujić (Serhio Woo, autor i izvodjač projekta “Moralni Konflikt”), Jelena Kovačević i Ivan Manić. Prevode mi rade stranci i svako ko je radio odredjenu verziju spota (npr. “Mama voli bebu” na Italijanskom, Kineskom i slično) je potpisan u samom videu.

Trenutno se radi verzija “Mame” na Руском.

– U spotu “Ide zmija” pojavljuje se i flaša Valjevskog piva, jesu li bar platili reklamu?

Naravno da ne. Ta flaša piva je tradicionalna flaša još sa prvog headera mog sajta Srbovanje. Poznavajući naš mentalitet, dobro je da me nisu tužili za ubacivanje Valjevskog Piva. 🙂

– Tvoj sin, čuvena beba Maxim je tvoj najveći kritičar. Ako spot prođe kod njega, tek onda ide na Youtube?

Svakako. Jedini zadatak koji naš mali Maxim – beba ima jeste: testiranje moje muzike i animiranih spotova. Ako se raduje, tapše ručicama i nasmejan skače u mestu znači da će video biti zapažen.–  Da li će naši najmlađi sugrađani imati prilike da slušaju nešto novo ili si rešio da napustiš rad od kuće, zaradu preko interneta i nađeš redovan posao od 7 do 3 kao administrativac u nekom javnom preduzeću?

Odlično pitanje. Izgleda da već skoro 4 godine imam ogromnu sreću jer radim od kuće kao freelancer za klijente. Medjutim, zahvaljujući Youtube-u (i Pilićima kao prvom i istorijskom videu), sistem rada, života i planova za budućnost se potpuno promenio, i odredio mi nešto o čemu sam maštao kao klinac: kreiranje animacija i komponovanje muzike za sopstvene potrebe bez ikakve potrebe za klijentima i bilo kakvim zaposlenjem.

Reći ću samo jednu stvar: Youtube je Zlatni Rudnik 🙂 Bez brige, gledaćete brdo novatorija od mene: animacija, muzike, čak i igrica za PC, Mac, Facebook, iOS i Android telefone i tablete, a u planu su i crtaći, ali otom-potom.

Stay tuned!

Nykk // Deetronic
www.deetronic.rs   |   www.youtube.com/djnykk

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *