Press "Enter" to skip to content

KOPRIVA – univerzalni lek

Kopriva je samonikla jestiva biljka. Poznata je po srcolikim listovima prekrivenim sitnim dlačicama koje žare (otud i naziv žara). U prošlosti je korišćena kao hrana ali i kao lek. Lekoviti su svi njeni delovi. Kopriva je prirodni izvor energije i vitalnosti .

Podstiče rad probavnog sistema, čisti krv i mokraćne kanale. Kopriva pomaže u izlučivanju viška mokraćne kiseline , pa se u narodu koristi u borbi protiv gihta. Sadrži puno magnazijuma tako da čaj od koprive poboljšava cirkulaciju, smanjuje grčeve u nogama i ublažava porođajne bolove. Za sve uzraste svakodnevna upotreba koprive obezbediće nam normalno funkcionisanje organizma u borbi protiv infekcija. Sadrži dosta vitamin C, ali pošto se ne sme koristiti sveža treba je blanširati a ne kuvati da ne bi izgubila sve svoje vrednosti, a ujedno se gube i vlakna koja žare . Pomaže kod oboljenja kao što su ekcemi , akne i prekomerno opadanje kose. Kopriva je odlična za oporavak organizma. U proleće se skupljaju sveži  vrhovi , a tradicionalno se bere na Veliki Četvrtak i Veliki Petak , u jesen se skuplja koren a u avgustu semenje.

  • Ekstratom od koprive održavajte vaše povrće u baštama , da vaša deca i vi uživate u neprskanim povrćkama. Potopiti svežu koprivu u vodu i tako držati nekoliko dana , procediti i tom vodom prskati baštu.
  • Čaj od koprive piti jednom dnevno , mlak u malim gutljajima , a zbog odredjene bolesti od 2 do 3 litra dnevno. Jednu kafenu kašiku preliti vrelom vodom sačekati pet minuta i piti . Radi boljeg ukusa možete dodati nane ili kamilice . Čaj ne sladiti.
  • Preparat za pranje kose napraviti tako što 5 do 6 punih kašika sveže ili osušene koprive staviti u lonac od 5 litara I preliti hladnom vodom , zatim na tihoj vatri držati dok ne proključa .Skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji 5 minuta .
  • Listovi koprive koriste se kao spoljašnje obloge korisne kod bolova u zglobovima , jer deluje kao blagi analgetik.
  • Infuzija od koprive se priprema tako što 3 kašike suvog lišća koprive prelijete vodom i ostavite da odstoji 4 do 8 sati . Nakon toga procedite i popijete , to je u stvari malo jačI čaj.
  • Prihvatite koprivu kao lek , a ne kao korov – PUCAĆETE OD ZDRAVLJA !

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *