Press "Enter" to skip to content

JUBILEJ MUZIČKE ŠKOLE U VALJEVU

Kraj maja i početak juna su za Muzičku školu “Živorad Grbić” već godinama dani kada škola analizira rezultate u protekloj školskoj godini, slavi svoj jubilej i pomera utvrdjene standarde kvaliteta na viši nivo. Da je kultura jedna od retkih segmenata valjevskog društvenog života koji još uvek opstaje u pravom smislu te reči potvrdjuju i rezultati muzičke škole kao jedne od glavnih kulturnih institucija u gradu.

ValjevoU ovoj godini učenici valjevske muzičke škole osvojili su preko 110 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnija Republičko takmičenje u Beogradu, Festival Muzičkih škola u Vršcu, takmičenja u Skoplju i Ljubljani, Internacionalno takmičenje harmonikaša u Smederevu, takmičenje pijanista u Šapcu, Festival Flautista ” Tahir Kulenović “, Festival gudača u Sremskoj Mitrovici, takmičenje “Mladi virtuoz” u Beogradu… Na ovim, svojevrsnim promocijama muzičkih talenata u zemlji i regionu, valjevski mladi umetnici poneli su čak pet zvanja laureata (apsolutnih pobednika u svojim kategorijama) i time ovu školsku godinu definisali kao najuspešniju u istoriji Muzičke škole ” Živorad Grbić”.

U protekle dve godine muzička škola pomerila je svoje angažovanje u obrazovnom i umetničkom smislu od do tadašnjeg ukorenjenog statusa škole kao institucije za podizanje nivoa opšte kulture mladih generacija valjevske intelektualne elite. Danas je ona jedna od vodećih umetničkih škola u zemlji. Stalnim podmladjivanjem kadra, insistiranjem za stručnim usavršavanjem već postojećeg, proširivanjem i upotpunjavanjem tradicionalne obavezne nastave muzičkim zabavištem, pripremnim razredom i letnijm kampom na Divčibarama, formiranjem dva orkestra u okviru škole, saradnjom sa ostalim kulturnim i obrazovnim institucijama u gradu, valjevska muzička škola sve je dalje od učaurenog okvira jednog provincijskog shvatanja muzičkog obrazovanja, sa težnjom ka produbljivanju potrebe za umetnošću i lepim u valjevskom društvenom životu.

Porast interesovanja za upis u srednju muzičku školu,kao i podatak da je sve veći broj Valjevaca na muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu govori u prilog činjenici da je kulturna svest u ovom gradu u ekspanziji.Veliki broj kvalitetnih koncerata klasične muzike u organizaciji muzičke škole kao i dodatno angažovanje profesora i učenika van okvira škole ( hor Hadži Ruvim, gudački kvartet MISS ), pokazatelj su jednog zrelog stava u načinu promocije umetničke muzike u Valjevu.

Muzička škola 8. juna u 20 h pravi svečani ispraćaj svojih maturanata i učenika završnog razreda osnovne muzičke škole a 16.juna u 10 h organizuje prijemni ispit za upis u prvi razred osnovne muzičke škole.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *