Press "Enter" to skip to content

JAPAN POKLONIO 236 MILIONA DINARA VALJEVU

Japanska vlada će sa 236 miliona dinara pomoći izgradnju Gerontološkog centra u Valjevu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ukupna investicija iznosi oko 373 miliona dinara, a ostatak će obezbediti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Srbije i lokalna samouprava. Ambasador Japana u Srbiji, Tadaši Nagai rekao je novinarima da je Japan do sada u Srbiju uložio oko 200 miliona evra kroz donacije, tehničku pomoć i edukaciju kadrova.

 

Ministar za rad i socijalno staranje Rasim Ljajić kaže da u Srbiji živi oko 1,2 miliona starijih od 65 godina, u Kolubarskom okrugu ima ih preko 35.000 dok u Valjevu živi 16.500 osoba starijih od 65 godina. Izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu utoliko je važnija, jer u Srbiji trenutno ima jako malo smeštajnih kapaciteta za stara lica . To su kapaciteti koji zadovoljavaju potrebe tek oko jedan odsto ljudi, kaže ministar Ljajić.

Ljajić je nagovestio mogućnost da valjevski gerontološki centar sa 170 projektovanih mesta za stare bude redukovan na oko stotinu mesta sa kompletnijom negom i zbrinjavanjem budućih korisinika.
Ljajić je kazao da na to upućuju iskustva zemalja Evropske Unije , te da po sličnim principima “odlično funkcioniše” gerontološki centar u Zrenjaninu.

Državni sekretar ministarstva finansija Slobodan Ilić rekao je da je donacija Japanske vlade od preko 236 miliona za izgradnju gereontološkog centra veoma značajna za naš grad, jer izgradnjom centra rešava se veliki problem naših najstarijih sugradjana.

Inače, buduchi gerontološki centar gradiće se na Majdanu, u gradskom naselju Gradac, na oko 1,7 hektara i objektom od oko 5.500 kavdratnih metara i imaće sobe za smeštaj starih, dnevno prihvatilište, ambulantu i prostor za negu i ishranu.

Izgradnja bi mogla da počne u proleće 2008, a predsednik valjevske opštine Jovan Tomić kaže da bi objekat mogao da bude gotov do kraja iduće godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *