Press "Enter" to skip to content

FESTIVAL DUVAN ČVARAKA PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA

Festival duvan čvaraka je doživeo svoj drugi rođendan. Ova manifestacija koju je osmislio nekrunisani kralj duvan čvaraka Slaven Batočanin ove godine je podržana od strane Opštine Valjevo, a organizaciju je pomogla Kulturno prosvetna zajednica, Regionalna komora i Udruženje mesara. Zahvaljujući njima čvarci su se u kazanima topili kraj Kolubare, a na platou ispred Doma kulture odvijao se zabavni program.

Festival duvan čvaraka

Glumac Veroljub Veca Andrić kazujući tekst Branka Lukića, objasnio je okupljenima kako je deda Zlatomir izumeo duvan čvarke, koje je mnogo godina kasnije Batočanin zaštitio kao valjevski brend. Te sada valjevski duvan čvarci poseduju zaštićen žig, a narednih dana dobiće kompletan sertifikat sa zaštićenom tehnologijom proizvodnje, po pravilima Evropske unije, što će omogućiti da se kao prepoznatljiv srpski brend izvoze na to tržište. Da takav brend zaslušuje svoj festival, a i podršku lokalnih vlasti okupljenim posetiocima potvrdila je načelnica opštinske uprave Milena Pavlović.

KUD Abrašević je otvorio muzički deo programa, a posle srpskih igara Valjevci su mogli čuti izvorne srpske pesme u izvođenju pevačkog društva Kolubarke. Vojvođanska grupa Garavi sokak donela je u valjevske brodovite krajeve zvuke ravnice, miris štrudle s makom, tarane sa kobasicom koju još uvek niko nije zaštitio kao tipičan vojvođanski proizvod. Mada, ako se Slaven doseti…
Takmičarski deo programa ove godine ima i jednu novinu, koja je za svaku pohvalu. Naime, prihod od njihove prodaje biće poklonjen ustanovama koje se bave socijalno ugroženim licima (Centar za socijalni rad, Crveni krst, Komesarijat za izbeglice).

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *