Press "Enter" to skip to content

DA SE NE ZABORAVI

U svečanoj Sali Valjevske gimnazije, u petak, 4. maja održana je Svečana akademija pod nazivom “Da se nezaboravi” kao sećanje na pogibiju pilota pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačkog artiljerijskog puka RV PVO Vojske Jugoslavije. Da podsetimo, avion pukovnika Pavlovića oboren je od strane avijacije NATO pakta, 4. maja 1999. godine, u podnevnim časovima, dok je branio nebo iznad Valjeva. On je na svoj poslednji let krenuo sa aerodroma u Batajnici, u svom “Mig-u 29“, umesto mlađeg kolege pilota.

Akademiji su prisustvovali čelnici SO Valjevo, porodica pokojnog pilota, kao i veliki broj kolega oficira avijatičarskog puka iz Batajnice.

Svečanu akademiju otvorio je hor „Abraševića“ himnom „Bože pravde“ a nakon toga se prisutnima obratio gradonačelnik Valjeva, Dr Jovan Tomić, prisećajući se maja 1999. godine kada je pukovnik oboren. Gradonačelnik Tomić je pozvao generacije koje dolaze da nikada ne zaborave junaštvo pukovnika i čin zbog kojeg je položio svoj život i na taj način stao rame uz rame sa velikanima naše istorije poput Vojvode Sindjelića. Tekstove su čitali glumci Nela Mihajlović i Nenad Jezdić, dok je ispred svečane sale gimanzije bila postavka delova uniforme pukovnika Pavlovića (izloženi su borbeni prsluk, pištolj, futrola, karta Srbije i oficirska torba).
Tokom akademije je emitovan video materijal sa snimcima ratnog vazduhoplovstva VJ kao i slikama pukovnika Pavlovića

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *