Press "Enter" to skip to content

Slike sahrane Žikice Jovanovića Španca, Miše i Dragojla Dudića i dr Miše Pantića

Danas kada su idoli naše dece kriminalci, starlete i “Pinkove” pevačice krajnje je vreme da se podsetimo ko su bili pravi heroji. Iako je od pogibije Žikice Jovanovića Španca, Dragojla Dudića, Miše Dudića i dr Miše Pantića prošlo više od 70 godina, nema ko za njih nije čuo i ko ne zna kakva herojska dela su uradili. Ali, ono što malo ko zna jeste da su sva četvorica bila posthumno sahranjeni zajedno kod zgrade starog kantara, na mestu sadašnjeg Doma kulture.

Valjevo

Slike koje ćete videti deo su porodične foto arhive g-đe Marije Pecikoze i prikazuju dan sahrane ova četri heroja revolucije.

Valjevo

Skroz levo na slici je kovčeg sa posthumnim ostatcima heroja Dragojla Dudića, zatim kovčeg Žikice Jovanović Španca, Miše Dudića i dr Miše Pantića.

Valjevo

Valjevo

Jedan od direktnih potomaka Dudića koji su ostali u Valjevu, Miša Dudić (rođ. 1961), kaže da su ove fotografije dobro podsećanje na neke izuzetno pozitivne i poštene ljude tog vremena, koji bi danas sigurno zauzimali važno mesto u intelektualnim, privrednim i političkim krugovima!

“Moralna merila koja su imali nikad ne zastarevaju, a danas bi svakako “bola oči” i što je još gore, verovano bi bila neshvaćena”, kaže Dudić, nećak dobro poznatog heroja Miše Dudića.

Dragojlo i Miša Dudić su sa ovog mesta premešteni na kratko u park na Jadru a zatim na Kličevačko groblje gde i danas počivaju.

Ono što još treba napomenuti je da je čitava Dragojlova porodica učestvovala u Narodnooslobodilačkoj borbi. Sin Miloš umro je 1943. godine od posledica ranjavanja u Prijepoljskoj bici, proglašen je za narodnog heroja, ćerka Persa je stradala u logoru Aušvicu u Nemačkoj, a supruga Stevka i ćerka Zorka bile su zatočenice Banjičkog logora.

I.M./M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *