Press "Enter" to skip to content

Dragoljubov klavir je utihnuo…

Juče je u 83. godini života Valjevo napustila legenda, poznati muzičar, zabavljač, pijanista, ali iznad svega GOSPODIN ČOVEK Prvoslav Petrović, svima poznatiji kao Dragoljub.

prvoslav-petrovic-3
Dragoljub Petrović u kafani Central (foto: porodična arhiva)

Prvoslav Petrovic rođen je 10. marta 1933. u Zaječaru od oca Miloš Petrovića I majke Radmila Petrović. Iz Zaječara 1937 godine seli se sa porodicom u Zagreb  gde ostaje do početka II svetskog rata. Otac Miloš odlazi na granicu sa vojskom a on se seli sa majkom u Valjevo.

Za vreme rata Nemci im oduzimaju kuću u ulici Milovana Glišića. Da ne bi završili na ulici Vladika Nikolaj im ustupa kuću na korišćenje na Bairu. Kao pripadnik romske nacionalne manjine za vreme okupacije biva izbačen iz škole. Ali njegovim nevoljama tu nije bio kraj. Sa svim romima sa Baira 1942. godine biva izveden na streljanje, gde ih od sigurne smrti spašava tadašnji predsednik opštine Valjevo Marko Babić…

Posle završetka rata sa ocem odlazi u Beograd, gde završava osnovnu večernju školu i upisuje srednju Muzičku školu Stanković, odsek klavir. Krajem 1948. završava svoje školovanje i vraća se u Valjevo.

prvoslav-petrovic-11-1
Dragoljub Petrović za klavirom (foto: porodična arhiva)

Ubrzo zatim umire mu otac i on kao glava porodice ostaje da se stara o majci i tri sestre. Trbuhom za kruhom odlazi u Osjek gde sa tadašnjim poznatim muzičarima svira po hotelima.

prvoslav-petrovic-7-1
Dragoljub Petrović sa svojim bendom (foto: porodična arhiva)

Kao stasao mladić 1953. dobija poziv za vojsku i na služenje odlazi u Skoplje, odsek veza. Odatle dobija prekomandu u Niš.

prvoslav-petrovic-5-1
Dragoljub Petrović vojska (foto: porodična arhiva)

Posle odsluženja vraća se u Valjevo gde upoznaje svoju životnu saputnicu Slobodanku sa kojom se ženi 1961. godine. Prvo dete Miru Petrović dobija godinu dana kasnije, a zatim 1965. i drugu kćer Olgu Petrović.

prvoslav-petrovic-10
Dragoljub Petrović i Slobodanka Petrović slika sa venčanja (foto: porodična arhiva)

Tih 60-tih i 70-tih godina  život mu je na trasi Valjevo – Sarajevo gde svira u poznatom Haman Baru.

prvoslav-petrovic-1-1
Dragoljub Petrović Haman bar Sarajevo (foto: porodična arhiva)

Pred kraj 70-tih godina odlučuje da svoju muzičku karijeru nastavi u Valjevu. Sa svojim orkestrom u hotelima Grand i Narcis svira 1978/79. godine, zatim 1980. u kafanama Šofer bar i Šumadija. Krajem 80-tih i početakom 90-tih godina nastupa u  restoranu Ribolovac kod poznatog valjevskog ugostitelja Milana Mute. Devedesete godine prošlog veka svoj performans u dnevnoj varijanti izvodi u restoranima Central i Zlatibor gde postaje njihov zaštitni znak.

Ovaj legendarni Valjevac svima nam je ostao u sećanju kao uvek doteran, nasmejan i ljubazan gospodin čovek, koji je odelo nosio u svim prilikama, uvek uredno obrijan i naparfemisan. Čovek  koji je uvek plenio pažnjom i za kojeg sve valjevske dame imaju samo reči hvale. Njegova muzika je oslikavala njegovu ličnost, znala je da svakog dirne u dušu ma koje nacionalnosti, pola ili starosti on bio. Zatvaranjem Centrala umro je deo duše starog Valjeva, a sa Prvoslavom ( Dragoljubom) i njen ostatak se ugasio.

Starih valjevskih boema je sve manje, ali oni koji su sa nama Dragoljuba će se sećati kad god čuju zvuk klavira, valjevske gospođe pomisliće na njega kad god vide gospodina u odelu, a njegovi unuci će kroz muziku nositi njegovu dušu i čuvati je od zaborava.

Prvoslave Petroviću Gospodine, Legendo, Valjevcu počivaj u miru i neka ti je večna slava. Valjevo ti je zahvalno za legat koji si ostavio iza sebe. Čaršija na Kolubari više neće zvučati isto!

Ivica Marković

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *