Press "Enter" to skip to content

80 godina od smrti Sretena Dudića

Prošlo je tačno 80 godina od smrti pilota Sretena Dudića.

Valjevo

Sreten Dudić rođen je 1911. godine u selu Klonci, nedaleko od Valjeva, od oca Božidara i majke Milke. Osnovnu školu završio je u Petnici a gimnaziju u Valjevu.

Valjevo

Nakon završene gimnazije studirao je prava na Univerzitetu u Beogradu.

Školske raspuste provodno je u mestu rođenja, družeći se sa Dragojlom Dudićem, članom KPJ od 1920. godine i pomožući mu u umnožavalju i rasturanju ilegalnog propagandnog materijala.

Valjevo
Dragojlo Dudić

Po preporuci Komunističke partije Jugoslavije, 1933. Godine, upisao je i zavšio aerokurs u Zemunu a naredne goodine i Školu rezervnih oficira avijacije  u Novom sadu.

Kad je, jula 1936. godine u Španiji počeo građanski rat Komunistička partija Jugoslavije pozvala je sve članove i sve “prijatelje slobode i demokratije” da pomognu legalnu špansku vladu. Organizacija za pomoć republikanskim borcima obuhvatila je više od 300.000 naših građana.

Među jugoslovenskim dobrovoljcima bilo je i nekoliko pilota koji su se borili u republikanskoj avijaciji, čuvenoj “Gloriozi”. Jedan od njih je bio i Sreten Dudićkoji se pokazao kao jedan od najsposobnijih i najhrabrijih pilota ove slavne eskadrile.

Prema pričanju njegovog ratnog druga Žikice Jovanovića Španca, Sreten Dudić učestvovao je i u potapanju broad “L”Espanj”. U toj borbi je bio ranjen u nogu.

Valjevo

Sa aerodroma u Španiji poslednji put se vinuo u nebo 14. Februara 1937. Godine  I krenuo u borbu protiv tri neprijateljska aviona . Tokom borbe biva smrtno ranjen i njegov avion pada negde kod Valensije.

Federalna unija španskih studenata izdala je u Barseloni 1938. knjigu “Krv i život za slobodu”. U toj knjizi odana je počast i Sretenu Dudiću:

“Na Novu godinu 1937. prešao je Pirinejske planine student prava Sreten Dudić, rodom iz Klinaca kod Valjeva. Zadojen slobodarskim duhom srbijanskog sela, težeći za slobodom, našao je izraz toj težnji stupivši u redove republikanske avijacije. U januaru je došao, u februaru ga već izgubismo. Ponosni soko španskog neba, beogradski student Sreten Dudič survao se jednog dana polomljenih krila.”

I.M.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *