Press "Enter" to skip to content

Vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da naša zemlja ima dovoljno vakcina protiv koronavirusa i za davanje treće doze, navodeći da je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, što je nedovoljno da se stekne kolektivni imunitet.

Ana Brnabic
Ana Brnabic

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, precizirala da je vakcinisano 50,1 odsto populacije, odnosno 2.705.458 punoletnih građana, ali da je to i dalje daleko od kolektivnog imuniteta.

Ona je ponovo uputila apel građanima, posebno mladima, da se vakcinišu i objasnila da to znači da naš zdravstveni sistem neće morati da se vraća u kovid režim, već će moći da leči sve druge pacijente koji su morali da čekaju da se epidemija koronavirusa smiri.

Premijerka je navela da je u 58 gradova i opština u Srbiji više od 50 odsto vakcinisanih, ali da imunizacija mora da se nastavi.

Sadašnji procenat vakcinisanih očigledno daje bolju situaciju nego u prethodnim talasima jer, iako raste broj zaraženih, broj pacijenata na bolničkom lečenju se ne povećava drastično, ukazala je ona i ocenila da je to odlična vest.

Juče smo imali 42 hospitalizovana pacijenta, a 41 je otpušten i to je ono što vakcina treba da uradi. Upravo to je i cilj kome treba da težimo – da svi oni koji su vakcinisani, a zaraze se, imaju blage simptome, slične gripu, ukazala je premijerka.

Ona je naglasila da se u ovom trenutku ne planira nabavka novih vakcina, uz podsećanje na to da u četvrtom kvartalu treba da stigne vakcina proizvođača “Moderna”.

Prema njenim rečima, Srbija će donirati vakcine zemljama koje su posebno ugrožene, kao na primer našim tradicionalnim prijateljima u Africi, pri čemu se traži način kako da se to logistički uradi.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje šta će država uraditi da se poveća broj vakcinisanih među decom, odnosno starijima od 12 godina, ponovila da vakcinacija u Srbiji nije obavezna i da ostaje da se apeluje i bori protiv lažnih vesti i dezinformacija zbog kojih, pre svega mladi, oklevaju da se vakcinišu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je ovo ministarstvo, prema preporuci Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, uputilo dopis svim školskim upravama da se razgovara sa roditeljima učenika starijih od 12 godina.

Ružić je istakao da je vakcinacija civilizacijska tekovina i jedini način da se izborimo da virusom, kako bi 1. septembra školska godina počela na tradicionalan i regularan način, u skladu sa okolnostima u kojima se i dalje nalazimo.

Kolaz-ugradu-za-tekstove

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *