Press "Enter" to skip to content

Sve spremno za početak davanja treće doze vakcine protiv SOVID-19

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da građani za treću dozu vakcine protiv koronavirusa neće morati da se prijavljuju kao za prethodne dve, već će svim građanima biti poslati SMS i imejl poruke sa linkom ka portalu e-Uprave.

Miroslav-Derlek
Izvor: https://www.srbija.gov.rs/

Đerlek je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da građani ne moraju da prime treću dozu vakcine tamo gde su primili prve dve doze, već mogu da biraju najbliži vakcinalni punkt.

On je ponovio da će treću dozu primiti pacijenti kojima je isteklo šest meseci od revakcinacije i pacijenti u prioritetnim grupama.

Reč je, kako je naveo, o ljudima sa slabim imunitetom, osobama na imunosupresivnoj terapiji i onima koji boluju od imunodeficijentnih bolesti, koji su imali transplantaciju kostne srži, kao i starijima od 70 godina, starijima od 60 godina koji su u domovima za stare, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i putnicima u međunarodnom saobraćaju.

Državni sekretar je naglasio da je sve spremno i da već od danas pacijenti mogu da dobiju treću dozu, pri čemu je važno da istekne šest meseci od revakcinacije, budući da se ne preporučuje da se treća doza primi ranije.

Građani mogu da biraju između četiri vakcine koje su registrovane u Srbiji. Međutim, preporuka je da se na vakcinalnom punktu, gde će već danas biti istaknuta stručno-metodološka uputstva koja je uradio Institut “Batut”, veoma detaljno i precizno i u dogovoru sa lekarom koji je na vakcinalnom punktu dogovori koja je to vakcina najpogodnija za pacijenta koji će dobiti treću dozu, objasnio je on.

Đerlek je ukazao na to da je potpuno vakcinisano više od 50 odsto građana, ali i podvukao da apeli i podsticaji nisu dali očekivane rezultate.

Prema njegovim rečima, potpuno je iracionalno u 21. veku izgubiti život od zarazne bolesti ako postoji vakcina i ako je naša zemlja učinila sve što je u njenoj mogućnosti da obezbedi milionske doze cepiva.

Treba da učinimo sve da povećavamo nivo, odnosno procenat vakcinisanih ljudi kako ne bismo omogućili virusu da opstane, naglasio je Đerlek i izrazio nadu da će Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 doneti mere koje će pomoći da se ublaži jačina četvrtog talasa epidemije.

On je pozvao građane da iskoriste avgust i septembar kako bi se vakcinisali u što većem procentu, i upozorio na to da će se, ako ovako nastavimo, pandemija zadržati narednih godinu, dve dana.

Kolaz-ugradu-za-tekstove

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *