Press "Enter" to skip to content

Sve odobrene vakcine efikasne protiv svih sojeva korone

Vakcine koje su trenutno dostupne i odobrene za sada su efikasne protiv “svih varijanata virusa”, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dok se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja još treba izbegavati zbog “stalne pretnje i novih neizvesnosti”, upozorio je Hans Kluge, direktor SZO za Evropu.

“To je neizvesna pretnja”, rekla je Ketrin Smolvud, koja je zadužena za vanredne situacije u evropskom ogranku SZO, poručivši da “pandemija nije gotova”.

Prema podacima SZO, širom regiona koji pokriva deo centralne Azije, broj novih slučajeva pao je za 60 odsto za mesec dana, sa 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 prošle nedelje.

“Idemo u dobrom smeru, ali moramo biti na oprezu… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu da dovedu do povećanja prenošenja u Evropi”, rekao je Kluge.

Pored toga, popuštanje mera treba da ide paralelno sa povećanim naporima po pitanju skrininga, sekvenciranja i vakcinacije.

“Ne postoji nulti rizik”, rekao je Kluge i dodao da, “vakcine mogu da budu svetlost na kraju tunela, ali se ne sme biti zaslepljen tom svetlošću”.

Kolaz-ugradu-za-tekstove

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *