Press "Enter" to skip to content

Supstance za proizvodnju kineske vakcine stigle u Srbiju

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je večeras u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja, rekao je prilikom dočeka supstanci na aerodromu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar Loncar
Ministar Loncar

U Srbiji će se proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, rekao je Lončar koji je supstance dočekao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

“Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza vakcina do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude višak i za izvoz u region”, poručio je ministar.

Dodaje da će 9. septembra biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.

“Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal sledeće godine, a proizvodiće se oko tri miliona doza vakcina mesečno. Nemamo naznake da će se korona uskoro zaustaviti sve više ukazuje na to da ćemo morati da živimo sa koronom i da ćemo morati sa našim partnerima da pronađemo način da taj izazov prevaziđemo, a ono što je za sad jedino sigurno da pomaže to su vakcine i to je vakcinacija”, istakao je Lončar.

Ministar je ukazao na to da je Srbija spremna da nastavi borbu protiv pandemije, te da se nada da će građani pomoći u toj borbi i odazvati se na vakcinaciju.

“Ovo je realizacija sporazuma predsednika Aleksandra Vučića i kineskih partnera kao i partnera iz Ujedinjenih Arapskih emirata po kom je 12. jula potpisan Memorandum o razumevanju u proizvodnji vakcine kineskog proizvođača Sinofarm u Srbiji”, rekao je ministar Lončar.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dveju zemalja dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu i podsetila da je naša zemlja takođe prva u Evropi počela i sa primenom te vakcine.

“Kina je je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno Kina je ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Nadam se da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju virusa korona u Srbiji”, zaključila je Čen Bo.

Kolaz-ugradu-za-tekstove

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *