Press "Enter" to skip to content

Ove nedelje finalna odluka o kovid propusnicama

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek rekao je da se očekuje da će u toku ove nedelje biti održana sednica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na kojoj će se razmatrati odluka o kovid propusnicama.

Mirsada-Derlek

Đerlek je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da su propusnice tema o kojoj se razgovara i da se čeka finalna odluka.

Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba, već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo barove, kafiće i noćne klubove ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom, objasnio je on.

Srbija prati Evropu kada je o tome reč, istakao je državni sekretar i podvukao da će naša zemlja usvojiti odluke koje će biti najkvalitetnije za naše građane i u skladu sa našim ustavom.

Prema njegovim rečima, epidemijske mere bile su najvažnije u borbi protiv koronavirusa do pojave vakcina, ali se sada moramo baviti povećanjem broja vakcinisanih jer je to najjače oružje u borbi protiv te zarazne bolesti.

Državni sekretar je precizirao da je trenutno 3.035.000 datih prvih doza, a trećih 502.000, što znači da ipak imamo pomak, i naglasio da je to daleko od onog što želimo i kolektivnog imuniteta, ali je važno da se krećemo napred i da ne stagniramo.

On je upozorio na to da je najmanje vakcinisanih i dalje u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama, i izneo podatak da su istraživanja pokazala da je približno 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisano, kao i 95 odsto pacijanata na respiratorima, što je dovoljan razlog za imunizaciju.

Kolaz-ugradu-za-tekstove

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *