Press "Enter" to skip to content

Ministar Lončar: Ovakvim ponašanjem pogoršanje epidemiološke situacije za nekoliko nedelja

Ministar zdravlja sRBIJE Zlatibor Lončar upozorio je danas da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije koja će nas dovesti do kolektivnog imuniteta, možemo očekivati pogoršanje situacije u vezi sa virusom korona za nekoliko nedelja.

Vakcinacija

Lončar je, na panelu koji je u Beogradu organizovala kompanija Hemofarm “Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke”, još jednom apelovao na sve, posebno na mlade, da se vakcinišu kako bismo došli do kolektivnog imuniteta.

“Voleo bih da do jeseni možemo da idemo sa opuštenijom situacijom, ali sa ovakvim ponašanjem i vakcinacijom, pitanje je nedelja”, kazao je Lončar i dodao da se građani koncentrišu samo na broj zaraženih što je neodgovorno jer postoje i drugi pokazatelji koji govore o tome da se situacija pogoršava, kao što je povećan broj hospitalizovanih.

Pozvao je sve da budemo i dalje jedinstveni u borbi protiv virusa korona ukoliko hoćemo da imamo zdravu naciju.

U tom smislu, poziva sve koji su zbog korone odlagali svoje preventivne preglede vezane za druge bolesti, da iskoriste ovaj period zatišja i odu na kontrole.

“Naš sistem danas funkcioniše kao pre korone”, dodaje ministar.

Zdravstveni izveštaj istraživanja koji je uradila ŠTADA u 15 evropskih zemalja, uključujući i našu, čiji su rezultati predstavljane na današnjem panelu, pokazuje da je u Srbiji pandemija virusa korona doprinela da poverenje građana u zdravstveni sistem poraste za 12 odsto u odnosu na period pre pandemije, a Lončar kaže da taj podatak govori sam za sebe.

“Ako kažete da je u celoj Evropi pao procenat poverenja u zdravstvene sisteme u proseku za tri procenta, a da je u Srbiji u kojoj je do juče zdravstveni sistem bio na prvom mestu po korupciji, porastao za 12 odsto, mislim da to samo o sebi govori”, kazao je Lončar.

Dodaje da u svakom slučaju iz pandemije virusa korona bi trebalo izvući pouke.

“Ne mislimo da je idealno, ima prostora da sve poboljšamo, ali zadovoljan sam zdravstvenim radnicima i podrškom države zdravstvenim radnicima i logistici”, kazao je Lončar i dodao da je ubeđen da će mnogi u budućnosti učiti od Srbije o promeni i organizaciji zdravstvenog sistema upravo na primeru kako je to učinjeno tokom pandemije.

Lončar ističe da se situacija vezana za pandemiju ne može rešiti samo u jednoj državi i dodaje da je bilo potrebno da se na evropskom nivou sastaju ranije kako bi pričali i o merama za borbu protiv virusa korona.

“Možda bi imali manje protesta, Srbija je deo Evrope i moramo da reagujemo zajedno ako hoćemo rešenje”, kazao je ministar.

Kolaz-ugradu-za-tekstove

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *