Press "Enter" to skip to content

Matija Bećković proslavio rođendan u Valjevskoj gimnaziji: Vreme poezije nije prošlo!

Akademik Matija Bećković tradicionalno 29. novembra proslavlja svoj rođendan u Valjevskoj gimnaziji, u školi u kojoj se, kako uvek ističe, pesnički rodio. Proslava 83. rođendana jednog od najčitanijih pesnika današnjice upriličena je povodom obeležavanja 152. godišnjice Valjevske gimnazije. U okviru rođendanskog druženja sa nekadašnjim valjevskim gimnazijalcem Matijom Bećkovićem, priređeni su Susreti literarnih sekcija u kojima su učestvovali i gosti iz Karlovačke, Filološke i 14. Beogradske gimnazije. Osim “Poezije uživo”, organizovan je Učenički okrugli sto o delu Matije Bećkovića, kao i Radionica povodom 100 godina od rođenja Duška Radovića pod nazivom “Sad je dobro imati prijatelja”. Druženje i susret sa Bećkovićem za njegov rođendan završeni su predstavom “Prah” u izvođenju Dramskog studija Valjevske gimnazije. Bećković je na svoj rođendan posetio mesto gde je između pošte i suda u Karađorđevoj ulici postavljena spomen-tabla u znak sećanja na njegeov prvi susret sa Verom Pavladoljskom, koja je bila ljubav njegovog života.

Gimnazija-Matija-Beckovic-3-768x576-1
Proslava rođendana Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Slobodan Ćirić

“Sve sam uzbuđeniji i sve više se divim i čudim. Ovde u Valjevskoj gimnaziji gledamo bezbroj mladića i devojaka koji vole poeziju, koji čitaju svoje pesme i to u vreme kada svi govori da je vreme poezije prošlo. U Valjevu nije! I to je veliki demanti cele te priče koju slušamo svakog dana sa svih ekrana. Nema mnogo gradova koji imaju spomenik pesnikinji u svom centru oko koga je taj grad sagrnut”, istakao je Matija Bećković.

Matija-Beckovic-Gimnazija-1295x1536-1
Matija Bećković / Foto: Slobodan Ćirić

Bećković je podsetio da su on i Duško Radović rođeni istog datuma i da se ove godine navršilo 100 godina od rođenja ovog našeg čuvenog pesnika, pisca, novinara, aforističara i TV urednika.

“Dušan Radović je bio moj prijatelj, zajedno sa njim sam slavio rođendan, tako da smo na neki način bili i vršnjaci i blizanci. On nije ni sanjao da će stogodišnjica njegovog rođenja biti jedan veliki kulturni praznik i da će se pokazati da je to samo prva stogodišnjica koju slavimo. On se poslužio modernim medijima i to je bilo oružje koje je služilo pameti i lepoti, njegovim shvatanjima poezije, koja treba ljude da usrećuje i obraduje, da se nekako ta sredstva izbave iz ruku prostaštva i nepismenosti, i da nekako pismenost i pamet preuzmu ta oružja u svoje ruke. A, on je to pokazao. Da je doživeo vreme kompjutersko i digitalno, on bi bio sigurno jedan od najslavnijih botova i jutjubera”, rekao je Bećković.

Gimnazija-2-768x576-1
Foto: Slobodan Ćirić

Bećković je posetio mesto gde je na starom valjevskom korzou prvi put sreo svoju veliku ljubav, a gde je postavljena spomen-tabla u znak sećanja na Veru Pavladoljsku sa stihovima njegove pesme “Kad dođeš u bilo koji grad”. Prisetio se dana kada je prvi put video svoju muzu.

“U Karađorđevoj ulici, između pošte i Suda, ja sam 9. decembra, u šest sati 1956. godine, sreo Veru Pavladoljsku. Ona je stanovala u ulici Karađorđevoj broj 79, nije ni slutila da će na nekoliko koraka odatle biti to što je danas tu bilo. Ona je samo zbirno ime za sve devojke koje su prolazile tim korzoom i za sve ljubavi koje su bile i koje su sada i koje će biti. Ne verujem da ima neki grad u kome se postavljaju spomen-table muzi jednog pesnika”, kazao je Matija Bećković.

Vera-Pavladoljska-Beckovic-768x757-1
Spomen-tabla Veri Pavladoljskoj u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *