Press "Enter" to skip to content

AKADEMIK MATIJA BEĆKOVIĆ NA SVEČANOSTI U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI – To se događa samo u Valjevu, mestu mome dragom, mog života neocenim blagom. I Valjevskoj gimnaziji, centru centra Galaksije!

“Klanjam se Valjevu i Valjevskoj gimnaziji, a imam i kome, i zahvaljujem se, a imam i na čemu! To je jedino čime mogu da uzvratim na tolikoj ljubavi”, poručio je pesnik i akademik Matija Bećković na svečanosti upriličenoj povodom proslave 153. godišnjice Valjevske gimnazije i njegovog 84. rođendana.

IMG-f77de4860039c820dbf39ce4c2ef6df1-V

Literarna sekcija Valjevske gimnazije za tu priliku priredila je bogat program u okviru koga je predstavljen Zbornik đačkih radova o Matiji Bećkoviću . Svečanost je, kako i dolikuje, otvorena školskom himnom za koju je tekst napisao Matija, a muziku komponovala Ljudmila Bećković, u izvedbi hora škole kojim je dirigovao profesor Marko Tomić.

20231129130835_IMG_2622

Zbornik Đačkih radova o stvaralaštvu Matije Bećkovića izdala je ovog novembra Valjevska gimnazija u ediciji Zbornik. Edicija Zbornik pokrenuta je 2017. godine i u okviru nje su objavljene knjige: Zbornik đačkih radova o Petru Pajiću (2017), Zbornik đačkih radova o Mihajlu Pantiću (2018) i Zbornik đačkih radova o Radovanu Belom Markoviću (2021). Urednice edicije Zbornik su dr Vera Vaš i mr Milena Milisavljević, tehnički urednik je profesorka Aleksandra Jevtić, a naslovnu stranu je osmislio Dušan Arsenić.

Zbornik đačkih radova o Matiji Bećkoviću sadrži radove učenika Valjevske gimnazije, Karlovačke gimnazije, Filološke gimnazije i Četrnaeste beogradske gimnazije, koji su pisani povodom prošlogodišnjeg učeničkog okruglog stola o stvaralaštvu Matije Bećkovića, inspirisani njegovim delom, ali i tekstove koji su nastajali ranije i tokom ove školske godine.

20231129130847_IMG_2623

Ovom prilikom su učenici predstavili neke od izabranih delova, poput rada “O vrlinama jednostavnosti” u kome je opisan zamišljeni susret dva prijatelja, rođena 29. novembra, Matije Bećkovića i Duška Radovića, zatim je “Pesmu dva prijatelja”, po tekstu Matije Bećkovića, za koju je muziku napisao Arsen Dedić otpevao učenik Petar Uskoković uz klavirsku pratnju profesora Marka Tomića, dok je Sara Janevska pročitala svoj zapis kako je komponovala muziku za pesmu Matije Bećkovića “Sedimo nas dvoje u sutonu plavom”.

20231129130926_IMG_2627

“Naš gimnazijalac, Matija Bećković, neumorno pronosi ime i duh Valjevske gimnazije i Valjeva. Izabrao je da služi jeziku, njegovim sazvučjima i lepoti. Na vlatima jezika zasnovao je i naše pouzdane puteve. Naučio nas je da verujemo u pobedu harmonije, u slavu izmirenja, u zvuk poezije. Poštovani Matija, hvala Vam što smo deo carstva poezije, što ste na poetskoj mapi Valjevo označili kao „mesto moje drago“, rekla je mlada moderatorka i pozvala akademika da se, po ustaljenoj tradiciji, obrati prisutnima u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

U svojoj besedi, slavljenik se osvrnuo na događaj kada je Desanki Maksimović za života otkrivan spomenik u Valjevu.

“Bio je to događaj kakvog do tada nije bilo, a Bog zna da li će ga više ikada igde biti. Dogodio se i mogao dogoditi samo u Valjevu. I nigde drugde na celom svetu. Desanka nije imala koga da pita šta pesnik čini kad mu otkrivaju spomenik. To nije doživeo niko, osim nje. Sama se snalazila kako je znala i umela. Za tu priliku nije ništa govorila, obukla se prema okolini, neupadljivije nego inače, prisutnima se obraćala šapatom kao da se pravdala da nije ništa kriva i molila da se na nju ne ljute. U te dane bilo je i javnog gunđanja što se nekome “podiže spomenik za života, dok drugi nemaju od čega da žive”, setio se Bećković i otkrio neke detalje tog događaja:

“Idući sa njom na tu svečanost iz Beograda za Valjevo zamolila me je da joj usput pročitam govor koji sam pripremio. Počeo sam izokola, podsećanjem da još nismo podigli spomenik ni jednoj ženi. Ni Carici Milici, ni Jefimiji, ni Nadeždi Petrović, ni Isidori, ni Anici Savić Rebac, ni Kseniji Anastasijević, ni Milevi Ajnštajn. Da im je Desanka pozajmila svoj svetli lik i slavno ime koje je postalo simbol i za njih i za sve ostale znane i neznane. I podvukao da time pesnički narod podiže spomenik pesništvu. Dok me slušala kako tim obrazloženjem ceo poduhvat odmičem što dalje od nje, kao refren ponavljala je:”Blago tvojoj majci!”, ispričao je Matija, a upravo na ovaj događaj podsetila ga je i svečanost u Gimnaziji povodom njegovog rođendana.

“I mene bi, kao i ja Desanku, trebalo odbraniti, da se ne branim ja sam i da za tu čast nisam ništa skrivio i nemam nikakvih zasluga. Znam ko je došao na ideju da se Desanki za života podigne spomenik, a ne znam ko je došao na ideju da se u Valjevskoj gimnaziji već godinama obeležava moj rođendan. Ima toliko gimnazija i gradova u Srbiji, ali se ni u jednoj ne obeležava rođendan nekog njihovog đaka ili profesora. I to se događa samo u Valjevu, mestu mome dragom, mog života neocenim blagom. Jer ne može se sakriti ni grad bilo koji ako pet gora oko njega stoji. I Valjevskoj gimnaziji, centru centra Galaksije”, poručio je slavljenik, i sam nekadašnji učenik ove ugledne valjevske škole.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *