Press "Enter" to skip to content

Takmičenje zdravičara

U subotu, 2. septembra, 2023. godine Narodna biblioteka Osečina bila je organizator takmičenja u govorenju zdravica. Takmičenje u govorenju zdravica održava se DESETI put u okviru programa Sajma šljiva. Ima za cilj da čuva, neguje i podstiče usmneo besedništvo i obogaćuje kulturni program u toku Sajma šljiva.

_MG_5565

Zdravice su kratke, sažete, stihovane tvorevine, imaju prilično utvrđen sadržaj, zavisan od namene, ali način izražavanja nije strogo ograničen. Zdravice uz rakiju u srpskoj narodnoj tradiciji iznikle su iz čovekove svakodnevice i potrebe da se upotpune običaji vezani za rođenja, krsno ime, svadbe… Kao deo srpske usmene baštine, zdravice se svrstavaju u narodne lirske običajne pesme, i za razliku od obrednih koje su se u savremeno doba izgubile iz upotrebe zajedno sa obredima uz koje su pevane, sačuvale su se do današnjih dana.Zdravice se nalaze na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tema zdravica koje su se našle na takmičenju je šljiva. Zdravica se govori pred žirijerm napamet, bez muzičke pratnje i može trajati najviše pet minuta. Opština Osečina je nagradila najbolje zdravičare.

Žirijem je predsedavao doajen srpskog novinarstva Miloš Jevtić, predsednik, Otac Radenko Andrić, član, Gordana Pajić, etnolog, član, Dragica Puljezević profesor srpskog jezika i književnosti, član, i Ana Vasiljević, direktor Narodne biblioteke Osečina, član.

Ove godine učešće u takmičnju uzelo je 19 takmičara.

Komisija je donela sledeću odluku: Prvo mesto je zauzela Marjana Malešević iz Osečine, drugo mesto podelili su: Dragica Janković iz Osečine i Milomir Obradović iz Deča, dok su treće mesto podelili Biljana Vulović iz Svileuve i Vladimir Miladinović iz Beograda.

Posetioci su mogli uživati u celodnevnom kulturno-umetničkom programu, nastupu dečijih i narodnih orkestara, folklornih ansamabala, kao i izlagačkim štandovima sa raznovrsnom ponudom suvenira, rukotvorina, i poljoprivrednih proizvoda.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *