Press "Enter" to skip to content

Zbirka pesama “Zumbul” Elene Đokić iz Brusa pobednik 32. Poetskog konkursa “Desanka Maksimović”

Na poetski konkurs “Desanka Maksimović”, koji već 32 godine zajednički organizuju Valjevska gimnazija i Srpska književna zadruga, ove godine, pristigle su 52 pesničke zbirke iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Veliki odziv kao i široki prostor sa kojeg su pristigli radovi, najbolj su pokazatelj ugleda i značaja pesničke nagrade koja nosi Desankino ime. Žiri u čijem sastavu su akademik, pesnik Matija Bećković, profesorka srpskog jezika i književnosti Milena Milisavljević i dr Duško Babić (predsednik žirija), početkom maja odabrao je jedanaest finalist koji su predstavljeni na svečanosti održanoj u Valjevskoj gimnaziji na dan rođenja velike poetese čije ime konkurs nosi.

Poestski-konkurs-Desanka-Maksimovic-2-1536x834

Ovogodišnja pobednica 32. Poetskog konkursa “Desanka Maksimović” jednoglasnom odlukom žirija je učenica prvog razreda Srednje škole u Brusu Elena Đokić za zbirku “Zumbul”. Drugu nagradu dobio je Luka Ćirić iz Filološke gimnazije u Beogradu za Zbirku bez naslova, dok je Treća nagrada dodeljena pesnikinji Katarini Miljojković iz Medicinske škole u Ćupriji, za zbirku “Tebi u sebi”. Žiri je odlučio da se Filipu Nađu dodeli specijalno priznanje za poeziju inspirisanu nacionalnim duhovnim nasleđem.

Na svečanosti povodom dodele nagrade predsednik žirija dr Duško Babić obrazložio je odluku žirija i izneo ukupan utisak o kvalitetu pristiglih rukopisa koji je ocenio kao povoljan.

“Kao i prethodnih godina, rukopisi su tematski raznovrsni neukalupljeni, što sasvim odgovara životnoj dobi njihovih autora. Po prirodi stvari, najbrojnije su pesme ljubavne inspiracije, a među njima je, po mišljenju članova žirija, bilo najviše dobrih, sa ličnim pečatom i neizveštačenim, prirodnim, izrazom. Uz ove teme i motive, nalaze se i drugi – od verističkih snimaka svakodnevlja do refleksivnih iskoraka u opštija pitanja postojanja”, navedeno je u obrazloženju.

“Izdvojena na stranu od sva tri člana žirija, već pri prvom čitanju, ostajala je u sve užem krugu za nagrade i ostala jedina, odnosno prva. Elenine pesme su kratke, jednostavne, pitke, oslonjene na njene mladalačke misli i emocije. Ona svoje teme ne izmišlja i ne traži u literaturi i lektiri – sve je tu u njoj, pronađeno i definisano, sraslo sa njenim nesumnjivim pesničkim darom. Elena piše skoro isključivo o ljubavi i zaljubljenosti, vedro i lako, svojom rečju, iz sebe i po sebi. Ako se ponekad i udaljui od svoje osnovne teme, vrati joj se po nekoj unutrašnjoj nužnosti, koja joj ne dozvoljava da se odmiče od sebe i od istine svojih godina”, bio je komentar za pobedničku zbirku i njenu mladu autorku.

Među 11 odabranih finalista bio je i učenik Valjevske gimnazije Bogdan Petrović koji je priredio, kako je istakao žiri, obimnu zbirku pod lepim naslovom “Ne dirajte trešnje”, a svoju pesničku imaginaciju oslanja na velike pisce i pesnike, srpske i svetske – Desanku Maksimović, Matiju Bećkovića, Dušana Vasiljeva, Molijera, Balzaka…

Po već ustaljenoj tradiciji finala Poetskog konkursa “Desanka Maksimović”, mladi pesnici su najpre posetili Trg pesništva u našem gradu, nakon čega je u Svečanoj sali Valjevske gimnazije priređen prigodan program u okviru koga je promovisana zbirka pesama “Bele laži” Hamze Papića, prošlogodišnjeg laureate Poetskog konkursa. Nagrada mladom pesniku je štampana zbirka pesama u ediciji Desanika biblioteka, dar Valjevske gimnazije i Srpske književne zadruge, a urednici knjige su akademik Matija Bećković, profesorka Milena Milisavljević i Dragan Lakićević, penzionisani urednik Srpske književne zadruge I višedecenijski član žirija Poetskog konkursa “Desanka Maksimović”.

B.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *