Press "Enter" to skip to content

Završni radovi na zgradi budućeg Gerontološkog centra

Ako je po onoj narodnoj “treća sreća”, Gerontološki centar u Užičkoj ulici u Valjevu trebalo bi da bude završen ovog leta.

Gerontoloski-centar-3
Gerontološki centar / Foto: Milena Kuzmanović

Treća i završna faza radova počela je u septembru prošle godine, rok za završetak radova je 250 kalendarskih dana, a vrednost javne nabavke oko milijardu dinara. Sredstva za završne radove obezbedila je Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, a izvođač radova je valjevska firma “Kompresor”.

Pored Doma za stara lica, kapaciteta 113 korisnika, u okviru ovog centra planiran je i Dnevni boravak za odrasla lica ometena u razvoju, kao i prihvatilište za beskućnike sa 32 mesta. Nakon završetka radova i opremanja, u planu je da Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije osnuje ustanovu Dom za stare Valjevo, koja će uposliti desetak radnika.

Gerontoloski-centar-1
Gerontološki centar / Foto: Milena Kuzmanović

Treba podsetiti da je gradnja Gerontološkog centra u Valjevu započeta pre 13 godina sredstvima donacije Vlade Japana u iznosu od 2,5 miliona evra. Centar površine 5.500 kvadratnih metara je tada bio planiran za 180 korisnika. Zgrada je građena u dve faze, ukrovljena i delom ustakljena i tu se stalo.

Objekat je bez obezbeđenja nekoliko godina bio ostavljen na milost i nemilost svim “zainteresovanim”. Polupana stakla i poskidani ramovi nekih prozora, grafiti na unutrašnjim zidovima i fasadi, bila je slika koju smo zatekli kada smo 2017. godine posetili ovo gradilište. O svemu ovome, tada, su nam svedočili i Valjevci, koji žive i rade u neposrednoj blizini.

“Kada je otvoreno ovo gradilište, na početku sve je fino išlo. Rađeno je par godina, a onda se stalo. Zbog čega, ne znam. Naravno da je trebalo ovo gradilište zaštititi, jer su tu uložena ogromna sredstva. Nije bitno da li je u pitanju donacija, ili su budžetska sredstva Sada se ponovo mora ići po istom tragu”, rekla je naša sugrađanka Jasmina, koja radi u neposrednoj blizini Gerontološkog centra u Valjevu.

Gerontoloski-centar-4
Gerontološki centar / Foto: Milena Kuzmanović

Puno je građana koji su sa tugom tada govorili o propaloj investiciji, dok su nadležni ćutli. U gradskoj upravi u Valjevu nismo mogli dobiti odgovor na naša postavljena pitanja, između ostalog, i da li su sredstva japanske donacije nenamenski trošena. Ovo pitanje tada se moglo čuti i za skupštinskom govornicom.

Sada se krenulo, kako reče naša sagovornica, po istom tragu, ali je najvažnije to da ovaj objekat, u koga su već uložena ogromna sredstva, bude priveden nameni i da Valjevci treće dobi dobiju svoj dom.

Svakako, završetkom Gerontološkog centra u Valjevu skinuće se, bar delom, senka koja je pala na trošenje sredstava donacije Vlade Japana vredne 2,5 milona evra.

Gerontoloski-centar-2
Gerontološki centar / Foto: Milena Kuzmanović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *