Press "Enter" to skip to content

ZAVRŠNA SVEČANOST PODRUŽNICE MATEMATIČARA VALJEVO – NAGRADA ZA TRUD I POSTIGNUTE REZULTATE, ALI I PODSTICAJ ZA NAPREDAK!

Podružnica matematičara Valjevo priredila je sinoć u svečanoj sali Višeg javnog tužilaštva Završnu matemtičku svečanost na kojoj su, po već ustaljenoj tradiciji, nagradili diplomama i knjigama najbolje mlade matematičare iz našeg grada, ali i čitavog Kolubarskog okruga koji su u ovoj školskoj godini osvojili brojne nagrade i priznannja na takmičenjima iz ove oblasti. Ova lepa tradicija ima za cilj da deca budu nagrađena za uloženi trud i postignute rezultate, ali i da ih podstakne da svoj rad nastave i unaprede, podsetio je predsednik Podružnice matematičara Valjevo Dragan Stefanović.

IMG_20240611_190325_1

“Večeras smo se ovde okupili da nagradimo naše najbolje takmičare iz matematike u ovoj školskoj godini. Što se tiče osnovnih škola gde je najviši rang državno takmičenje imali smo ove godine osam takmičara, i rezultat je bio nešto bolji nego prethodnih godina. S ponosom mogu da kažem da smo svojili čak četiri nagrade na državnom takmičenju i tu ću izdvojiti učenicu Sofiju Mićević, koja je izborila plasman na Srpsku juniorsku matematičku olimpijadu gde je postigla dobar rezultat. Što se tiče srednjoškolaca, na državnom takmičenju je bilo 14 učenika, svi su učenici Valjegske gimnazije, u obe kategorije, A i B, koji su osvojili dve pohvale i dve nagrade. Moram da izdvojim učenikam našeg maturanta Mihajla Lekića, koji je bio na Srpskoj matematičkoj olimpijadi i osvojio pohvalu, kao i Sofija”, naveo je Stefanović uz podsećanje da je Podružnica matematičara Valjevo ove godine sa OŠ “Milovan Glišić” bila domaćin Državnog takmičenja iz matematike, kada su ugostili najvbolje matematičare iz cele zemlje.

“Naša podružnica postoji više od 30 godina i jedna je od najaktivnijih podružnica u Društvu matematičara Srbije. Trudimo se da promovišemo matematiku na najbolji način. Ponosimo se činjenicom da ove godine upisujemo 39. generaciju Škole za libitelje matematike Integral, bliži se jubilej, sledeće godine upisujemo 40. generaciju i to su već deca nekih polaznika koji su bili u Integralu pre više od 30 godina. Konstantno se bavimo matematikom, promovišemo je, organizujemo 12. po redu Letnju školu matematike na Divčibarama. To je neka tradicija koja se nastavlja godinama i trudimo se da u ovim vremenima deci približimo matematiku, da zavole matematiku i da više rade”, neke su od aktivnosti Podružnice sa kojima nas je upoznao predsednik Dragan Stefanović.

Kao najsvežija vest koja dolazi iz ovog udruženja je uspeh valjevskih matematičara na finalnom takmičenju Kengur bez granica za učenike osnovnih i srednjih škola koje je proteklog vikenda održano u Kragujevcu. Među osnovcima najuspešniji su bili učenici trećeg razreda Vukan Pecikoza i Jakša Josović koji su osvojili srebrne medalje, kao i učenik petog razreda Andrej Krajinović koji je osvojio zlatnu medalju. Svi učenici Valjevske gimnazije iz Kragujevca su se vratili sa medaljama. Najuspešniji su bili Lazar Ćosić, učenik sedmog razreda, Sofija Mićević, učenica osmog razreda i Pavle Stanković, učenik trećeg razreda, osvojivši zlatne medalje dok su Mateja Nešić, učenik drugog razreda, i Mihailo Lekić, učenik četvrtog razreda, osvojili srebrne medalje. Jana Jovanović, učenica drugog razreda, i Anica Petrović, učenica četvrtog razreda, osvojile su bronzane medalje. Rezultati koje su postigli valjevski osnovci i srednjoškolci su izuzetni, tako da je Valjevo bio jedan od najuspešnijih gradova na finalnom takmičenju u Kragujevcu.

IMG_20240611_190404

“Kengur je jedno međunarodno takmičenje, jako je popularno u našoj zemlji i finale je održano u nedelju. Mi smo iz Valjeva imali 11 predstavnika i mogu da se pohvalim da je čak desetoro njih osvojilo medalje. To je izuzetan uspeh, i za decu, i za njihove profesore, za njihove roditelje, svi se radujemo tom uspehom i nadamo se da će u narednim godinama to biti i bolje”, poručio je Stefanović.

Prisutnima se obratio i Veljko Ćirović, član izvršnog odbora Društva matematičara Srbije koji je pozdravio učenike, profesore, rodi

“Društva matematičara Srbije sa tradicijom od 75 godina postojanja i sa tradicijom matematičkih takmičenja – 65 godina kod srednjoškolaca i skoro 60 godina kod osnovaca, je jedno od najaktivnijih u svetu u pogledu organizacije takmičenja mladih matematičara i sa najvećom tradicijom. Vi ste deo te vertikale koja traje i koja je zamišljena da se nastavi, a vi ste onaj najistureniji vrh koji je ove godine imao priliku da pokaže svoje znanje. Kao što ste vi istureni u svojim generacijama na vrhu nekih rang lista, tako i ljudi koji su sa vama radili, omogućujući i vama i svima nama neke prilike za dodatni napredak, takođe su istureni. I tu se uvek očekuje više, jer od onih koji rade se uvek očekuje više, i više, i više. I to više doživite na neki svoj način, onako kako vi mislite da je najbolje radeći prevashodno na sebi i boreći se sa sobom da podignete svoje granice”, poručio je mladim, uspešnim takmičarima profesor matematike Veljko Ćirović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *