Press "Enter" to skip to content

Završeno uređenje platoa oko spomen obeležja kod “Tržnice” na Petom puku

Privedeni su kraju radovi na uređenju platoa oko spomen obeležja u krugu “Tržnice” na Petom puku, na mestu gde su nemački okupatori u septembru 1943. godine streljali 17 taoca. Vrednost radova je 2 miliona dinara, a izvođači si “VA gradnja” i “Trgometaling”.

Trznica-Peti-puk-4-858x576
Uređeno spomen obeležje i plato kod “Tržnice” na Petom puku / Foto: Valjevska posla

“Projektom je uređen prostor oko spomenika, asfaltiran je plato ispred “Tržnice” kod Europroma, kao i prolaz za mini pijacu. Završeno je i ozelenjavanje tog novog prostora, posađeno je drveće, a građani imaju i gde da sednu i predahnu. Planirano je i uređenje nekoliko parking mesta. Ranije, prilkom asfaltiranja ulica u tom delu naselja Peti puk postavljena je rasveta, a i kod spomen obeležja postavljeni su lampioni i taj deo je sad osvetljen”, rekao je Branko Vuković, načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Gradske uprave Valjevo.

Trznica-Peti-puk-3-906x576
Uređeno spomen obeležje i plato kod “Tržnice” na Petom puku / Foto: Valjevska posla

Prošlog leta u tom kraju rekonstruisana je Ulica Miše Reljića u dužini od pola kilometra. Ona je i proširena, urađeni su trotoari i ivičnjaci, rekonstruisana je kišna kanalizacija, urađena su i obveležena parking mesta i obnovljena javna rasveta. Posebno je proširena Ulica Miše Reljića, u delu iznad Spomen parka na Petom puku, od početka parka do kružnog toka. Vrednost radova je iznosila oko 31 milion dinara, a izvođač je bila valjevska firma “Kompresor ing”. Uređenjem i proširenjem ovih saobraćajnica smanjene su gužve i poboljšana bezbednost saobraćaja u ovom delu Petog puka. Tada je projektom bilo planirano i uređenje spomen obeležja u krugu “Tržnice”, ali je taj posao odložen do daljeg, jer za to tada nije bilo novca. Prethodnih dana, zaokružena je celokupna priča oko uređenja tog dela Petog puka.

Spomen-obelezje-Trznica-Peti-puk-
Spomen obeležje na uređenom platou kod “Tržnice” na Petom puku / Foto: Valjevska posla

Tržni centar na Petom puku, takozvana “Tržnica”, mesto je gde svakodnevno, od ranih jutarnjih časova do kasno uveče, dolazi veliki broj građana ovog dela grada, jer se tu nalaze brojni sadržaji – od pošte, vrtića, pijace, mesare, frizeraja, marketa, ketering restorana, parka, igrališta za decu. Nakon dužeg niza godina, centar Petog puka počinje da dobija izgled kakav zaslužuje. Novi plato svavako će postati novo mesto za predah i okuljanje sugrađana u ovom delu grada.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *