Press "Enter" to skip to content

Završen novi objekat prihvatnog depoa u Istorijskom arhivu

Zahvaljujući gradu Valjevu, koji je izdvojio 18 miliona dinara iz gradskog budžeta za potpuno novi objekat u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva u Valjevu, završen je objekat prihvatnog depoa za prijem i privremeni smeštaj arhivske građe.

Prihvatni depo 5

„Više od 30 godina Istorijski arhiv u Valjevu ima problem sa prostorom za arhivsku građu, što je i primarni posao Arhiva. Prethodni objekat se urušio i bio je potpuno nefunkcionalan, zato mi je posebno drago što smo uspeli u budžetu grada Valjeva da izdvojimo 18 miliona dinara, kolika je i vrednost izvedenih radova i dobijemo novi depo Istorijskog arhiva. Kao što možete da vidite, ovaj novi objekat ima i izloge, tako da je moguće i pokazati nešto od arhivske građe u narednom periodu. To se može prikazati u originalnom obliku ili kroz neke postere, koji bi pored toga što pokazuju šta se tu čuva, mogli da najave i izložbe ili neke druge sadržaje u okviru Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo“, poručio je gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Prihvatni depo 4

Direktorka Međuopštinskog arhiva u Valjevu Bojana Savčić se zahvalila predstavnicima lokalne samouprave na izdvojenim sredstvima i najavila šta se od dodatnih radova može očekivati u narednom periodu.

„Izuzetno mi je drago što smo danas ovde i što je ovaj objekat završen. Pre svega hoću da se zahvalim predstavnicima lokalne samouprave što su imali sluha i što su uvideli važnost Istorijskog arhiva, kao jedne od vodećih institucija u ovom gradu. Ovaj prihvatni depo čekao je više od 30 godina da bude obnovljen. Ono što je ostalo da se uradi je parterno uređenje, koje nije planirano ovim projektom. To podrazumeva staze oko objekta, nabavka polica i pokretnih arhivskih regala. Posebna upotrebna vrednost su ovi izlozi, gde ćemo se truditi da ono što se čuva kod nas prikažemo javnosti. Do sada smo imali neke izložbe koje su u drugim ustanovama izlagane, tako da ćemo na ovaj način moći da Međuopštinski istorijski arhiv približimo našim sugrađanima“, kazala je Savčić.

Prihvatni depo 2

Vladimir Mišković, član Gradskog veća grada Valjeva se takođe osvrnuo na značaj ovih radova.

„Na ovaj način pokazujemo ono što već svi odavno znamo, a to je da svi narodi i države ozbiljno vode računa o svojoj arhivskoj građi, jer ona govori upravo o kontinuitetu svih država i svih naroda. Ako znamo da ovaj problem sa objektom postoji više od 30 godina, znamo u kom je stanju bio, na ovaj način ne pokazujemo samo novi objekat, već želimo da pokažemo da vodimo računa o svim dokumentima koji su važni za nas, ali i kontinuitet koji mi kao narod, lokalna samouprava i država imamo“, zaključio je Mišković.

Prihvatni depo 1

Podsećamo da je ovo drugi realizovan projekat u Istorijskom arhivu u poslednje dve godine. Naime, Ministarstvo rudarstva i energetike preko programa energetske efikasnosti je finansiralo sanaciju i adaptaciju upravne zgrade Istorijskog arhiva, gde je urađena nova stolarija,termoizolacija fasade i nova rasveta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *