Press "Enter" to skip to content

Zajednička ulaganja u sportsku infrastrukturu

U nastavku akcije obilaska lokalnih samouprava širom Srbije, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je juče Valjevo. Sa čelnicima grada, ministar Udovičić obišao Valjevsku gimnaziju i Dom sporta “General Svetomir Đukić”. On je najavio zajedničko ulaganje Ministarstva sporta i Grada Valjeva u rekonstrukciju unutrašenjeg dela Doma sporta “General Svetomir Đukić” sa završetkom do sledećeg leta, kao i u rekonstrukciju Kancelarije za mlade i Omladinskog kluba, koji treba da budu okončana do kraja godine. Ministar Udovičić je sa čelnicima grada razgovarao i o budućim zajedničkim “kapitalnim projektima koji tište Valjevo”, kao što su valjevska Hala sportova i multifunkcionlani sportski centar.

Vanja-Udovicic-PARTIZAN-scaled-1

Ministar sporta Vanja Udovičić je prilikom posete Valjevskoj gimnaziji uručio sportsku opremu i sportske rekvizite, u vidu golova, koševa, mreža i stubova za odbojku, kao i 40 lopti, po 10 za četiri kolektivna sporta. Prema njegovim rečima, namera je da se promoviše sistem školskog sporta, da se zajedničkim sanagama još više motivišu decu da se bave sportom i da kroz sportske aktivnosti vode računa o zdravlju.

“Nastavljamo akciju obilaska gradova širom Srbije, sa željom da razgovaramo sa čelnicima lokalnih samouprava i da vidimo sa kojim izazovima se suočavaju na lokalu, kako sportski klubovi i organizacije, tako i omladinska udruženja, sa ogromnom željom da zajedničkim snagama unapredimo položaj mladih na lokalu i da pomognemo dalji razvoj sportskih klubova”, kazao je ministar Udovičić.

Ministar-Vanja-Udovicic-5
Prilikom posete ministra Udovičića Valjevu / Foto: Valjevska posla

Udovičić je ocenio da se u Valjevu vidi drastična promena prema ulaganju u sportsku infrastrukturu, a kao “opipljiv dokaz” za to naveo je podatak da je opredeljeno 6,28 % lokalnog budžeta za razvoj omladine i sporta, što je u više iznad evropskog proseka i u vrhu gradova i opština u Srbiji. Ministar sporta se zahvalio gradonačelniku jer je u sam vrh svojih prioriteta stavio odnos prema mladima, sportu i sportskoj infrastrukturi i koji je već u svom delovanju pokazao koliko je značajno ulagati u sportske objekte poput Doma sporta “General Svetomir Đukić”.

“Na ponos možemo danas da vidimo kako izgeda rekonstruisani Dom sporta, a dobro znate kako je izgledao samo pre godinu dana. Sledeće leto moći ćemo da se podičimo i rekonstruisanim enterijerom, opremljenim sa najmodernijim spravama, rekvizitima i opremom za vrhunsko bavljenje sportom i za postizanje vrhunskih rezultata naših sportista”, poručio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Vanja-Udovicic-7

Vanja-Udovicic-11
Prilikom posete ministra Vanje Udovičića Domu sporta “General Svetomir Đukić” / Foto: Valjevska posla

Udovičić je rekao da je sa čelnicima Valjeva razgovarao i o valjevskoj Hali sportova i multifunkcionlanom sportskom centru, nazvavši ih budućim zajedničkim projektima koji su kapitalni i tište Valjevo.

“Želja jeste da zejedničkim snagama investiramo u znanje i energiju, ali i finansije na kraju, da bismo omogućili Valjevcima da imaju najmoderniju sportsku infrastrukturu… Slažemo se da je neophodan bazen u svakoj sredini, slažemo se da deca apsolutno moraju da imaju pravo na sve sportske aktivnosti tokom cele godine i da je bavljenje sportom preduslov zdravlja. Danas 1 dinar ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu jeste 3 dinara manje uloženih u zdravstvo u budućnosti. Više puta sam iskazivao svoje nerazumevanja za tolikim zatvorenim prostorom za novu Halu i zatvorenim bazenom, i za toliki broj gledalaca. Dogovarali ssmo se da se uradi preprojektovanje, što je sada urađeno u skladu sa brojem stanovnika koje Valjevo ima. Sada je taj projekat drastično niži u okvirima onoga što je strateška ideja da ima maksimum 5.000 gledalaca”, istakao je Udovičić.

Vanja-Udovicic-
Ministar omladine i sporta Vanja Udovićić / Foto: Valjevska posla

Grad Valjevo je, kako je rekao, jedan od gradova koji menjaju svoj izgled iz dana u dan, koji sa pravim investicijama daje mogućnost mladima da imaju perspektivu i budućnost u svojoj sredini.

“Fokusiraćemo se na investiranje u omladinski sektor kada je reč o Kancelariji za mlade i Omladinski klub. Do kraja godine se nadam da će biti rekonstruisani i da se podičimo novim prostorom za mlade. Želimo da omogućimo mladim omladinskim radnicima da se iskazuju na adekvatan način, da imaju još bolje uslove i još bolju omladinsku infrastrukturu”, poručio je ministar sporta Vanja Udovičić prilikom posete Valjevu.

 

IMG_20220315_152559_edit_28950662458602
Prilikom posete ministra Udovičića Domu sporta “General Svetomir Đukić” / Foto: Valjevska posla

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković podsetio je da je Grad Valjevo nedavno podelio sportsku opremu i rekvizite osnovnim školama u vrednosti 2 miliona dinara i da će se pomoć valjevskim školama nastaviti na sve načine. Prvi čovek Valjeva zahvalio se ministru Udovičiću na poseti i poklonima koje je doneo.

“Bili smo u prilici da ministru predstavimo planove za unapređenje sportske infrastrukture, za šta nam je svakako potrebna podrška države i resornog ministarstva. Siguran sam da su velike, ali realne ambicije koje imamo u pogledu sportske infrastrukture. Jedno je sigurno, a to je da prethodnih godina nije mnogo ulagano. Drago mi je što smo predstavili sve prednosti Doma sportova “General Svetomir Đukić”, čiju smo spoljnu rekonstrukciju završili uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike. Danas smo sa ministrom Udovičićem pričali o unutrašnjoj rekonstrukciji ove sale, za koju imamo projekte. Jako je važno da imamo jedan moderan i opremljen sportski objekat koji će biti na ponos Valjeva”, kazao je gradonačelnik Gojković.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je prilikom posete Valjevskoj gimnaziji razgovarao sa maturantima ove škole tokom časa fizičkog vaspitanja, a potom je sa gradonačelnikom i đacima odigrao partiju basketa. U Domu sporta “General Svetomir Đukić” delegacija Ministarstva omladine i sporta porazgovarala je sa mladim fudbalerima “Senjaka” i njihovim trenerom za vreme treninga koji su imali u sali.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *