Press "Enter" to skip to content

Zahvaljujući subvencijama Gradski taxi obnovio vozni park sa 40 novih vozila

Marko Vasiljević (26), taksista Gradskog taxija, prvi je u Valjevu i Kolubarskom okrugu realizovao subvenciju Vlade Srbije za nabavku novog vozila za potrebe taksi prevoza. Nakon Markovog pozitivnog iskustva sa subvencijom, isti primer sledile su i ostale kolege, tako da je Gradski taxi od juna meseca prošle godine realizovao prvi krug subvencija i od tada u svom pogonu ima 40 novih vozila, što je najveći broj taksi vozila kupljenih uz pomoć državnih subvencija u Valjevu i Kolubarskom okrugu, a među najvećim i u Srbiji.

Gradski-taxi-1022x576-1
Deo novih vozila Gradskog taxija kupljenih uz pomoć državnih subvencija / Foto: Gradski taxi

Sa svojih 26 godina, Marko Vasiljević iza sebe ima već punih 7 godina staža kao taksi vozač. “Zagrizao” je subvenciju države koja iznosi 8.000 evra za kupovinu novog vozila, s tim što to novo vozilo koje se kupuje ne može biti jeftinije od 13.000 evra i neophodno je da bude potpuno električni, hibridni, ili na pogon na komprimovani prirodni gas, sa najmanjim standardom motora Euro 6. Iako je u početku želeo da uzme Škodu, ipak se odlučio za Dačiju Sandero. Ističe da je zadovoljan i da je napravio dobar poslovni potez.

Marko-Vasiljevic-Gradski-taxi-4-768x576-1
Taksista Marko Vasiljević pored novog vozila / Foto: Privatna arhiva

“Znao sam da je to dobra stvar za mene i posao koji radim od svoje 19. godine. Odlučio sam se za auto marke Dacia Sandero Stepway 1.0 benzin sa fabričkim plinskim uređajem, koji je koštao 13.100 evra. Izabrao sam to vozilo, jer mi se pre svega vizuelno dopalo, a svakako je i pouzdan i ekonomičan. Potrošnja je mala i uložen novac sam isplatio za relativno kratko vreme. Za godinu i po dana prešao sam sa njim 110.000 kilometra i zaista sam zadovoljan. Troši 10 litara plina gradske vožnje na 100 kilometara. Prvi sam se u našem gradu odlučio za subvenciju i zaista, da ponovo imam priliku, isto bih uradio, jer je ova subvencija svakako odlična prilika za sve one koji žele ozbiljno da se bave ovim poslom koji zahteva i puno truda i rada. Što se tiče subvencije, dužan sam da novim vozilom obavljam taksi delatnost najmanje tri godine, i isto toliko ne smem otuđiti auto”, priča nam Marko Vasiljević.

Marko-Vasiljevic-Gradski-taxi-3-768x577-1
Marko Vasiljević, taksista Gradskog taxija / Foto: Valjevska posla

Nakon 3 meseca od momenta kada je Marko realizovao subvenciju, kolege iz Gradskog taxija krenule su istim stopama. Prvi krug kupovine novih vozila uz pomoć subvencija Gradski taxi okončao je polovinom prošle godine i od tada je vozni park ovog udruženja obnovljen sa 40 novih automobila. Sva vozila su, prema pravilu, bele boje i sa registarskom oznakom koja se završava slovima TX. Inače, to je najveći broj subvencionisanih taksi vozila u Valjevu i našem okrugu, i među najvećima u Srbiji. Ivica Živković, jedan od osnivača Gradskog taxija, ističe da je u planu da se realizuju subvencije za još dvadesetak vozila.

“Napravila se velika lista čekanja za dobijanje tih subvencija. Bio je zastoj zbog korone i zastoj u transportu, u papirologiju, štrajkovali su špediteri, izbio je rat u Ukrajini. Sve je trebalo da se završi mnogo ranije. Mi smo konkurisali u februaru 2021. godine, i došli smo na red tek krajem te godine. Celokupna procedura trajala je 3-4 meseca. Prva vozila su nam stigla u junu prošle godine. Gradski taxi sa preduzetnicima ima ukupno oko 110 vozila na raspolaganju. Zahvaljujući subvencijama imamo 40 novih vozila i planiramo da realizujemo subvencije minimum za još dvadesetak automobila. Ove subvencije nam pomažu da kupimo nova vozila, da se poboljšaju uslovi rada vozača, kao i da poboljšamo kvalitet naših usluga. Kupovinom novih vozila se utiče i na veću bezbednost u saobraćaju. Nije isto voziti (se) u vozilu starom 20 godina i novom vozilu. Reakcije klijenata su skroz pozitivne, svi su oduševljeni. Ostala su nam još neka polovna vozila u upotrebi, ali su i ona relativno mlada i kvalitetna”, kaže Ivica Živković.

Ivica-Zivkovic
Ivica Živković, jedanod osnivača Gradskog taxija / Foto: Privatna arhiva

Inače, pravo na subvenciju imaju svi taksi prevoznici koji se ovim poslom bave najkraće od 4. januara 2019. godine, što znači da je uslov da taksiraju najmanje tri godine. Živković posebno naglašava redovno izmirene obaveze prema državi kao jedan od najvažnijih uslova za mogućnost apliciranja za subvenciju.

“Niko nije mogao i ne može da dobije subvenciju ako nije redovno plaćao svoje obaveze prema državi! Od prvog dana, kada smo osnovani pre 10 godina, mi smo uvek sve svoje obaveze redovno prema državi izmirivali. Mnogo je naših kolega, i u gradu i širom Srbije, koji bi hteli da realizuju ovu subvenciju, ali ne mogu, upravo zbog neredovanog plaćanja poreza. Prosto su sebe doveli u takvu poziciju. Mi kao firma gledamo da uvek (u)radimo sve najbolje što možemo i trudimo se da pružimo maksimalnu uslugu našim klijentima i maksimalne uslove našim zaposlenima”, ističe Živković i najavljuje da Gradski taxi planira da nastavi sa modernizacijom dispečerskog centra, kao i da poveća broj operaterki.

Gradski-taxi-2-938x576-1
Deo novih vozila Gradskog taxija kupljenih uz pomoć subvencija / Foto: Gradski taxi

Pitali smo ga da sa nama podeli sa kakvim se problemima se trenutno suočava esnaf taksista.

“Jedan od problema je da već 5 godina nema povećanja broja taksista, a takođe esnaf malo koče i uslovi po novom zakonu za taksi vozače koji su sada mnogo pooštreni. Po novom zakonu se traži završena škola vozača, minimum III stepen vozač u stručnoj školi, ili saobraćajni tehničar, plus 5 godina radnog iskustva na mestu vozača. Poslednjih godinu dana, to je malo iskorigovano, u smislu da može da taksira i neko ko ima sertifikat za vozača. Taj sertifikat može da dobije onaj ko ima minimum položenu C kategoriju. Takođe, mi očekujemo da će se kada se realizuju subvencije uvesti neki limiti za taksi vozila, jer za taksxi nova vozila važi da moraju biti bele boje, dok za stara vozila to još ne važi. Jer, pored poboljšanja uslova obavljanja taksi prevoza, opšte slike i privrednog ambijenta, cilj subvencija i jeste unifikacija kroz performanse i boju vozila”, navodi Živković.

Gradski-taxi-3
Osnivači Gradskog taxija (sleva na desno): Marko Damjanović, Žarko Petković, Milan Damjanovič i Ivica Živković / Foto: Gradski taxi

Gradski taxi postoji punih 10 godina. Krenuli su sa 16 vozila i kao najmlađe taksi udruženje uspeli su da pomere granice u modernizaciji ovog posla i da pokažu da su društveno odgovorna firma. Prvo su taksi udruženje koje je uvelo da u svoje redove ne prima vozače sa vozilima ispod Euro 3 standarda. Gradska vlast je to pravilo za taksi vozila propisala tek kasnije, nakon 2-3 godine. Među prvima su u okrugu uveli u svoje poslovanje aplikaciju NetCab na tabletima. Klijent pozove “kol” centar, u sistem se ubacuje vožnja i sistem sam prepoznaje najbližeg taksistu za traženu lokaciju, za šta on dobija poruku putem tableta instaliranog u taksi vozilu. Prelazak sa radio stanica na tablete bio je veliki skok u osavremenjavanju poslovanja taksi udruženja, a Gradsi taxi je bio pionir u tome. Tek posle 2 godine su ostala taksi udruženja počela da rade po istom sistemu.

Takođe, vozači Gradskog taxija učestvovali su u brojnim humanitarnim akcijama, ali nikada to nisu isticali niti pravili od toga reklamu. Mi ćemo umesto njih nabrojati samo nekoliko: u vreme korone besplatno su prevozili namirnica našim straijim sugrađanima, na početku rada VTO Centra besplatno su vozili parove koji su bili u proceduri vantelesne oplodnje, za vreme velikih poplava 2014. godine besplatno su prevozili volontere…

Za kraj da napomenemo da je taksi prevoz “Gradskim” i dalje najjeftiniji u Valjevu i među najjeftinijim u Srbiji. Start je 65 dinara, a pređeni kilometar 70 dinara. Odnos cene i kvaliteta usluga je i više nego povoljan za građane, što oni kao mušterije “nagrađuju” decenijskom lojalnošću.

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *