Press "Enter" to skip to content

„Zahtevaćemo vraćanje na posao i odštetu za pretrpljeni mobing i stres“

Program za rešavanje viška zaposlenih u kompaniji Valy d.o.o. nije urađen po zakonu i sindikat „Sloga“ će stati iza otpuštenih radnika u Valjevu i Loznici i zahtevati od inspekcije rada njihov kolektivni povratak na posao, poručeno je na skupu koji je u ponedeljak održan ispred pogona ove italijanske kompanije u Loznici. Sindikat će zahtevati i da radnicima budu isplaćene sve zaostale zarade i doprinosi kao i odšteta zbog mobinga i pretrpljenog straha.

Valydoo-Loznica

Izvor: google

U ime otpuštenih radnika prisutnima se obratila Mitra Maksimović koja je u pogonu Valy u Loznici radila 13 godina, a sada je na spisku kao tehnološki višak.

„Niko od nas proglašenih tehnološkim viškom nemama ni pisanu ni usmenu opomenu za sve protekle godine rada u fabrici. Dok su na čelu kompanije ovde bili ljudi iz Italije bilo je mnogo bolje. Treba javnost da zna da su nam bila uskraćena mnoga prava, kako nama koje su proglasili tehnološkim viškom, tako i radnicima koji su ostali da rade. Ćutale smo zbog naših porodica i radile za egzistenciju. Viškom su proglasili samohrane majke, udovice i žene koje školuju decu, a ostavili su one od kojih imaju koristi u privatnom životu. Sada nas otpuštaju sa otpremninama koje su dovoljne za život u samo dva meseca“, rekla je Maksimović i poručila da radnicima ništa drugo nije preostalo nego da traže pravdu na sudu i zahvalila svima na podršci.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović je rekao da program rešavanja viška zaposlenih u fabrici „Valy“ d.o.o. nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica.

„Zahtevaćemo od inspekcije rada njihov kolektivni povraćaj na posao, kao i da im kompanija isplati sve zaostale zarade i doprinose, ali i odštete zbog pretrpljenog mobinga i stresa.“ rekao je Veselinović.

Italijanska firma Valy d.o.o. , koja posluje u okviru u poznate svetske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja Golden Lady, sredinom oktobra odlučila je da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *