Press "Enter" to skip to content

Vlatko Stefanovski Trio spektakularnim nastupom zatvorio 38. Valjevski Jazz Festival

Vikend iza nas obeležio je Valjevski Jazz Festival, koji je pokazao da publici i učesnicima uvek pruža više od tradicije. Tri večeri uživali smo u notama i zvucima koji su za nas izvodila poznata domaća i inostrana džez imena. Valjevci, ali i poštovaoci i ljubitelji džez muzike iz Beograda i drugih gradova Srbije, imali su priliku da uživo slušaju “high class” džezere, koji su na trenutak napustili poznate džez klubove u svetske bine, da bi zasvirali u gradu na Kolubari. U subotu, 19. novembra, pala je zavesa na 38. Jazz Fest u Valjevu. Zatvorio ga je Vlatko Stefanovski, koji je sudeći broju posetilaca njegovom nastupu i reakcijama publike, zasenio svetsku džez zvezdu Mokhtara Sambu, specijalnog gosta iz Pariza. Pre Sambe i Stefanovskog, finalno veče Festivala otvorio je Vladimir Samardžić Trio.

38-dzez-fest-Valjevo-13-1022x576-1
Vlatko Stefanovski Trio na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

Vladimir Samardžić Trio predvodi novosadski basista i kompozitor Vladimir Samardžić, Nenad Gajin svira gitaru, a Vladimi Kostadinović bubnjeve. Samardžiću ovo nije prvi put da svira na Jazz Festu u našem gradu, ranije je nastupao sa bendom Vasila Hadžimanova i sa Trkuljom. Nije krio da je uvek oduševljen gostoprimstvom i organizacijom.

“Publika je, kao i uvek bila odlična. Uvek mi je zadovoljstvo svirati u Valjevu, zato što publika sluša, publika razume, interesuje se. Ovde ne dolaze slučajni prolaznici, nego pravi ljubitelji džez muzike. Nisam dolazio pet godina, korona je učinila svoje, ali definitivno Valjevski festival ima svoju evoluciju i ovo su, po meni, najbolji dani za Valjevski festival. Retka prilika je čuti Mokhtara Sambu na ovim prostorima. Divno je što prvo veče nastupaju Valjevci i to mora da bude praksa. Mladima mora da se pruži šansa da nastupaju na pravoj bini sa dobrim ozvučenjem i rasvetom, jer to je pravo brušenje”, kazao je Vladimir Samardžić nakon nastupa.

38-dzez-fest-Valjevo-15
Vladimir Samardžić Trio – 38. Jazz Fest
Foto: Valjevska posla

Ekskluzivni gost, francuski bubnjar senegalsko-marokanskog porekal, Mokhtar Samba, došao je u Valjevo direktno iz Pariza da nam predstavi svoj “African Jazz Project”. I pored nezgode koju je imao na aerodromu, gde su mu zagubili prtljag, uključujući i njegove činele, trudio se da bude pozitivan i da ostvari kontakt sa publikom. Govoreći koliko voli našu zemlju i naše ljude, naglasio je da je “zavisnik ” od Srbije. Napomenuo je da mu je najbolji prijatelj Srbin, zahvaljujući kojem i nastupa na Valjevskom Jazz Festu. Reč je o gitaristi Nenadu Gaijinu, koji se nedavno vratio sa turneje svirajući sa poznatom francuskom pevačicom Zaz, a koji je sa Sambom u Valjevu odsvirao dve numere.

“Muzika je magija, zbog te magije uvek razmišljaš pozitivno. Zato sam mnogo srećan što sviram za vas”, obratio se Mohtar Samba publici.

38-dzez-fest-Valjevo-1-Samba-2-1-768x577-1
Mokhtar Samba i članovi njegovog sastava / Foto: Valjevska posla

U neposrednom obraćanju tokom nastupa, Samba nije krio oduševljenje organizacijom, srpskim prijateljima, našom hranom i rakijom. Nastupao je sa svetski poznatim imenima kao što su Carlos Santana i Youssou N`Dour, a u Srbiju je došao sa jednim ciljem, da spoji naše i afričke muzičare zarad buduće saradnje.

38-dzez-fest-Valjevo-1-Samba-2-768x768-1
Na kraju nastupa Mokhtar Samba sa članovima njegovog sastava / Foto: Valjevska posla

“Moj bend i ja zaista želimo da pokažemo naš koncept, afrički koncept, i nadam se da će se publici svideti. To je cilj mog dolaska u Srbiju. Zaista cenim trud organizatora, daju sve od sebe da se nose sa svim problemima. Ja sam iz Afrike, i tamo su ljudi koji daju sve od sebe da se stvari dese. Zaista cenim takve ljude i mislim da treba da se udružimo i uspemo zajedno. Jedan od mojih ciljeva je da ostvarim kolaboraciju sa srpskim i afričkim muzičarima zajedno, i mislim da ćemo u tome uspeti”, istakao je Samba.

38.-dzez-fest-Valjevo-3-1024x576-1
Vlatko Stefanovski Trio na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

Vlatko Stefnovski Tro zatvorio je 38. Valjevski Jazz Festival na svojstven i spektakularan način. Trio, u veoma zanimljivom sastavu, gde su se Stefanovskom pridružili dvadesetpetogodišnji basista Ivan Kukić, i Vlatkov dvadesetdvogodišnji sin Jan. “Podmladak” je rame uz rame pratio Vlatka, i po kvalitetu, a reklo bi se i po iskustvu. Ako godine lažu, zvuk ne laže. Iskustvo i kvalitet koji su prikazali u Valjevu govore da su veoma oštri u percepiji muzike i da se međusobno dopunjuju na najbolji način.

38-dzez-fest-Valjevo-1-2-1024x576-1
Vlatko Stefanovski Trio na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

“Radujem se svim nastupima u manjim mestima koji imaju mnogo hrabrosti da naprave džez festival. Ako se ja pitam, ljudima treba doza kulture i doza umetnosti. Svi imamo kulturne potrebe, neko više neko manje. Zato se manjim mestima, koja se odvaže da zagrizu i naprave festival, uvek rado odazovem. Daćemo sve od sebe da zadovoljimo publiku i da opravdamo poverenje organizatora”, rekao je Vlatko Stefanovski uočio nastupa u Valjevu, ukazujući da ne veli da se vezuje za pravce i stilove i da mu najviše mu odgovara etiketa “fusion” muzičara.

38-dzez-fest-Valjevo-1-23-768x768-1
Vlatko Stefanovski Trio na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

Još jedan Valjevski Jazz Festival je za nama i već će nam narednog vikenda nedostajati. Tokom 38 godina zaposeo je naša srca, srca posetilaca, ali i učesnika. Kratka je to istorija u poređenju sa nevoravatno pozitivnim uticajem koji ima na Valjevo i Valjevce.

N.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *