Press "Enter" to skip to content

VK Valis Vega pred najvažnijim ispitom ove sezone

Pred Vaterpolo klubom Valis Vega je takmičarski period u kojem ponovo imaju mogućnost da ispišu istoriju kluba i valjevskog sporta. Kako je rečeno na konferenciji za medije, narednih mesec dana ključni su za celu sezonu VK Valis Vege. Naime, valjevske vidre očekuju dve utakmice baraža za ulazak u Regionalnu Premijer ligu protiv splitskog Mornara, kao i mečevi pley off-a u borbi za 5. poziciju Super lige Srbije koje vodi u Evropu i takmičenje u LEN kupu sledeće sezone. Ambicija, želje, motivacije i borbenosti ne manjka, naprotiv, vidre su itekako gladne novih pobeda, pomeranja novih granica, ali su spremni i da zagrizu novi istorijski uspeh i uhvate se u koštac sa svim izazovima koje taj uspeh (do)nosi sa sobom.

VK-Valis-Vega-2-620x330
Sa konferencije za medije VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Prvu utakmicu dvomeča baraža za ulazak u jadransku elitu VK Valis Vega protiv Mornara igra već u subotu, 13. aprila, u 20 časova, u SRC Petnica. Pobeda na domaćem terenu bila bi značajan rezultatski zalog i jak podstrek pred gostujuću utakmicu u Splitu, 20. aprila.

“Ovo je treća sezona u kojoj je Valis Vega izborio baraž kao vicešampion Regionalne A1 lige. Imali smo jako spešnu sezonu, za malo nam je zafalilo to 1. mesto, gde smo ekipu Promorca iz Kotora, koja je direktno ušla u Premijer ligu, ugostili i u spektakularnoj utakmici savladali u Petnici. Gol razlika je nažalost dovela do toga da budemo drugoplasirani. Ali, naše ambicije za ulazak u Premijer ligu su samo povećane da u predstojećem dvomeču protiv Mornara budemo još bolji. Što se tiče termina play off-a Super lige, to su 30. april, 8. maj i 11. maj. Ideja je da se domognemo 5. mesta koje nas vodi u Evropu i takmičenje u LEN kupu. Prvi protivnik na tom putu biće VK Novi Beograd. Sa njima smo se više puta susretali, reč je o mladoj, poletnoj ekipi sa kojom smo rezultatski egal tokom cele sezone. Ekipa koja prva dođe do dve pobede biće kandidat da se bori najverovatnije protiv Partizana za 5. poziciju”, kazao je Nebojša Stojaković, predsednik Uprave VK Valis Vega.

Nebojsa-Stojakovic-predsednik-Uprave-kluba-VK-Valis-Vega-1536x1536
Nebojša Stojaković, predsednik Uprave VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Aleksandar Kovačević, kapiten VK Valis Vega, naglasio je u obraćanju novinarima da su predstojeće utkmice baraža za plasman u Premijer ligu protiv Mornara najbitnije utakmice ove sezone.

“Tri godine pokušavamo da se plasiramo u Premijer ligu i nadamo se da će biti treća sreća. Mislim da smo ove godine čak i najbliži tome. Prethodnih godina pokazali smo da smo dorasli tom takmičenju i Valis Vegi je mesto u Premijer ligi. Ekipa je spremna, dajemo sve od sebe na svakoj utakmici, složili smo sve kockice, nadamo se da će se to sad sve poklopiti i u te dve utakmice protiv Mornara. Kasnije nas očekuje play off, gde možemo da izborimo 5. mesto koje nas ponovo vodi u LEN kup. Nadam se da ćemo uspeti sve to”, istakao je Aleksandar Kovačević.

Aleksandar-Kovacevic-VK-Valis-Vega-1536x1188
Aleksandar Kovačević, kapiten VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Aleksandar Radanović, koji je treću godinu vaterpolista Valis Vege i standardan član prve petorke, prednost u baražu za plasman u Premijer ligu daje ekipi Mornara jer dolaze iz tog takmičenja.

“U predstojeće mečeve ne ulazimo kao favoriti, daću prednost Mornaru kao ekipi koja dolazi iz Premijer lige, a mi iz druge jadranske. Takođe smatram da je naša ekipa na zavidnom nivou, i fizički i psihički, tako da očekujem dobru borbu. Pokazali smo do sada da možemo i jače ekipe da iznenadimo i pobedimo ih. Ostaje nam da se borimo i dođemo do trijumfa u prvom meču, a onda idemo korak po korak i čekamo revaš meč u Splitu. Daćemo svoj maksimum u tom dvomeču. Zamolio bih navijače da dođu u što većem broju da nas podrže na našem bazenu, da nam budu igrač više. To će nam, kao i do sada, puno značiti”, poručio je bek Valis Vege Aleksandar Radanović.

Aleksandar-Radanovic-VK-Valis-Vega-1536x1102
Aleksandar Radanović, VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Na novinarsko pitanje da li će VK Valis Vega, ukoliko ostvari plasman u Premijer ligu i kvalifikuje se za LEN kup, moći infrastrukturno i finaskijski da isprati i uhvati se u koštac sa svim izazovima koje ta elitna vaterpolo takmičenja nose sa sobom, prvi čovek Uprave kluba Nebojša Stojaković istakao je da je finansijski momenat bitniji nego infrastrukturni problem nemanja zatvorenog bazena. Prema njegovom mišljenju, ključ rešenja problema leži u sinegriji Grada i valjevskih privrednika, kao i određvanju sporta i klubovi od posebnog značaja za grad.

VK-Valis-Vega-1536x863
Sa konferencije za medije VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

“Ne verujem da će infrastruktura biti problem za plasman u Premijer ligu, problem su pravila u LEN kupu, jer ne sme da se igra pod balonom. Mi smo i prošle godine konkurisali za domaćinstvo koje nismo uspeli da dobjemo. Ne možemo očekivati da će sad odjednom niknuti bazen, ali poenta priče je da ne odustajemo. Mi smo vezanih ruku, pokušavamo da obezbedimo maksimalne uslove, održavamo klub na injekciji dobrog talasa na tri takmičenja. Ako imate primer još nekog takvog sportskog kolektiva u gradu, ja ne znam, možda nisam dovoljno informisan… UFK Valis i Grad Valjevo pokušavaju i uspeli su da poboljšaju postojeći objekat i prostor, tako da sportisti imaju bolje uslove za kvalitetniji rad. Problem su finansije. Meni je ovo 15 godina u Upravi kluba i vrednim radom uspeli smo da podignemo lestvicu, da držimo korak i sa mlađim kategorijama, i to bi neko morao da prepozna u gradu, da se napravi budžetiranje u sinergiji sa privrednicima, da se odredi sport i klubovi od posebnog interesa i značaja za grad. Mi smo aplicirali i tražili pomoć od velikih giganata koji bi trebalo da imaju i koji moraju da imaju socijalnu i društvenu odgovornost. Mogao bi da se napravi konsenzus između valjevskih gaginatskih firmi i privrednika da se sa određenim godišnjim budžetima aplicira ka ovome, a svakako bi sport, uz kulturu i umetnost bio deo korisnika toga. Siguran sam da ima još načina, ali, deljenjem kolača na 1.000 delova nikom neće biti dobro”, izneo je Stojaković svoj stav i predlog.

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *