Press "Enter" to skip to content

Valjevska Biblioteka promovisala prvi plakat “Čarobna muzika reči” i nagradila najuspešnije na istoimenom likovnom konkursu

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” nedavno je promovisala prvi plakat “Čarobna muzika reči” i nagradila osnovce čiji su crteži selektovani putem istoimenog likovnog konkursa u sezoni 2021. uzpravo za ovaj poster, koji je dizajnerski realizovao valjevski akademski slikar Milan Hrnjazović, uz podršku dizajnera Dušana Arsenića i ilustartora Marije Jevtić. Pobednici likovnog konkursa “Čarobna muzika reči”, koji je valjevska Biblioteka raspisala tokom prošlogodišnjeg ciklusa “April mesec dan knjige”, su Nemanja Vasića, učenik II-1 odeljenja OŠ “Desanka Maksimović” i troje učenika OŠ “Nada Purić”: Mihailo Milovanović (II-2), Olga Višić (VIII-2) Iva Bošković (VIII-2). Poster je štampan u 100 primeraka i predstavljaće Biblioteku na štampanim materijalima koji predstavljaju ovu kulturnu ustanovu i na javnim mestima koje afirmišu delatnost valjevske Biblioteke.

Biblioteka-2

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da posle godinu dana kažem da smo mi jedan lep posao završili i da smo jako ponosni na sve koji su u ovome učestvovali. Zato što smo istrajali, što nismo odustali, a svim znamo da nam nije bilo lako zbog raznoraznih okolnosti, kao što je korona, velike obaveze koje su deca imala u školi, u okviru porodice, a imali smo i mi u institucijama svojih teških dana. Ono što smo zamislili doveli smo do kraja i ništa ne bismo uradili jedni bez drugih. Malo neobično za Biblioteku da je to likovni konkurs, malo neobičan naslov. U suštini, sve je apsolutno jasno – Biblioteka je institucaija koja posvećuje pažnju svim umetnostima, koja želi da neguje sve dobro što u ovom gradu postoji i što želi da napreduje i da se stvara. Zato je tu i muzika, i zato su tu reči, zato je tu likovna umetnost. Ovaj poster je prvi poster od svih koji će posle njega doći. Prvi ostaje u istoriji i uvek je prvi. Ovaj poster simbolizuje zajedništvo i zajedničku umetnost malih stvaralac i dokazanih valjevskih umetnika. Život bez umetnosti nije lep život. Umetnost služi da oplemeni život svima nama”, poručila je direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević.

Biblioteka Violeta Biblioteka-1

Najveći i finalni pečat plakatu “čarobna muzika reči”, u koji su inkorporirani crteži četvoro nagrađenih osnovac, dao je akademski slikar Milan Hrnjazović. On je istakao da mu je predstavljalo pravi izazov da od dečjih radova, kao formirananih likovnih celina, napravi jedno posve novo dizajnersko delo, kao što je ovaj poster.

“Ja sam slikar, a ne dizajner i ovaj plakat posmatram kao jednu sliku, a ne kao klasičan plakat koji ima za cilj da nešto promoviše. Ipak, glavne zasluge treba da odu direktorki Violeti, to je bila njena ideja. Ja sam samo bio izvođač radova, zabavio sam se seckanjem, lepljenjem, kombinovanjem dečjih crteža, preturanjem po ogromnoj gomili radova kako bih našao one koji se najbolje uklapaju po bojama. Taj rad je bilo pravo uživanje. Hteo bih da se zahvalim đacima koji su poslali radove i njihovim nastavnicima. Sučajno je ispalo da imamo tri učenika iz OŠ “Nada Purić”, koja je ujedno bila i moja škola. Jednostavno sam posmatrao isključivo boje i likovnost radova. Zanimljivost je da je devojčica na plakatu moja mala sestričina, koja još uvek ne zna da čita, ali jako voli da lista knjige, tako da smo to ovekovečili u okviru jednog plakata koji ima veze sa Bibliotekom i čitanjem knjiga”, kazao je u svom obraćanju Milan Hrnjazović.

Biblioteka-8-1 Milan-Hrnjazovic-1 Biblioteka-6-1Ovaj projekat koji podrazumeva Likovni konkurs i dizajniranje plakata, koji je započet prošle godine, realizovaće se svake godine sa namerom formiranja interne Bibliotekine kolekcije interesantnih likovnih radova dece Valjeva. Kako je rečeno, promocijom postera “Čarobna muzika reči” za sezonu 2021. ujedno je započet novi ciklus za naredni poster za 2022. godinu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *