Press "Enter" to skip to content

Valjevo domaćin karavana “Digitalna ekspedicija 2023”

Naš grad je juče i danas domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti “Digitalna ekspedicija 2023”. U okviru prvog dana karavana, u petak je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović održao predavanje “Podaci o ličnosti su naše blago”, u Centru za kulturu Valjevo. Poverenik Marinović je osnovcima govorio o ključnim digitalnim veštinama 21. veka, osnovama i unapređenju digitalne bezbednosti i pismenosti, važnosti i značaja zaštite podataka o ličnosti, posebno kod najmlađih građana. Na programu “Digitalne ekspedicije 2023” danas je planiran obilazak Udruženja penzionera i njihovog digitalnog kutka, kao i uručenje donacija. Nakon toga, prisutnima će se u Centru za kulturu obratiti ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Poverenik-za-informacije-od-javnog-znacaja-1-768x576
Predavanje “Podaci o ličnosti su naše blago” Milana Marinovića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u okviru “Digitalne ekspedicije 2023″/ Foto: Grad Valjevo

Marinović je istakao da su deca osnovnoškolskog uzrasta sposobniji da prime poruke i znanje, kao i da shvate upozorenje kojima ih obasipamo u ovoj eri velikog tehnološkog napretka i digitalizacije.

“U eri sve veće upotrebe i razvoja veštačke inteligencije mora da postoji neko ko će da upozorava, posebno korisnike društvenih mreža, ali ne samo njih. Mi nismo kočničari, mi podržavamo tehnološki napredak, ali moramo da ga usmeravamo, a ovo je pravi put kojim treba ići”, naglasio je Marinović.

Poverenik-za-informacije-od-javnog-znacaja-Milan-Marinovic-1152x1536
Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti / Foto: Grad Valjevo

On je kazao da digitalizaciju treba izvršiti na način da se ljudima olakša da ne moraju da idu od šaltera do šaltera, da sa tri klika mogu da završe posao, ali istovremeno da čuvaju svoje podatke.

“Koje podatke daju, kome ih daju, njihova prava i na kraju krajeva, čemu služi poverenik za infomacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji, te informacije treba da znaju i to je naša uloga u okviru digitalnog karavana. Ja sam zahvalan organizatorima što su nas pozvali, što su prepoznali značaj poverenika i što su shvatili našu ulogu. Već par godina se zalažemo za uvođenje zaštite podataka o ličnosti u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola. Pre svega osnovnih, ali ne kao posebnog predmeta, već u okviru nekog postojećeg predmeta gde bi osnovci kontinuirano učili o tome kako da se zaštite”, rekao je Milan Marinović.

Poverenik-za-informacije-od-javnog-znacaja-Marinovic-Milan-768x576
Karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti “Digitalna ekspedicija 2023” u Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti “Digitalna ekspedicija 2023” pokrenut je na inicijativu premijerke Srbije Ane Brnabić i ima za cilj da se građani širom Srbije, od najmlađih do najstarijih, upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, elektronskim uslugama, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. “Digitalna ekspedicija 2023” sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i e-Upravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i programom “Nova pismenost”, koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i evropska organizacija Propulsion.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *