Press "Enter" to skip to content

Valjevci razočarani brojem sugrađana koji su došli da odaju počast žrtvama masovnog ubistva u Beogradu!

Sinoć oko 20 časova na Gradskom trgu počeli su da se okupljaju Valjevci koji su paljenjem sveća odali počast svirepo ubijenim učenicima i radniku obezbeđenja beogradske OŠ “Vladislav Ribnikar”. Poziv za okupljenje upućen je preko društvenih mreža, a oni sa kojima smo tom prilikom razgovarali bili su razočarani “odzivom” svojih sugrađana, pre svega prosvetnih radnika kojih je, istina, bilo vrlo malo. Građani puni tuge, među kojima je bilo i dosta dece, mirno su i u tišini čekali u redu da na mestu nekadašnjeg večitog plamena na trgu u centru grada zapale sveće za pokoj duše žrtvama jučerašnjeg masakra, nezapamćenog u Srbiji. Neki su donosili i uz sveće ostavljeli cveće i plišane igračke. Bilo je i onih koji su u prolazu zastajali da popričaju sa svojim poznanicima o nemilom događaju koji je potresao Srbiju.

Paljenje-sveca-Ubistvo-OS-Vladislav-Ribnikar--1024x478
Valjevci odaju počast ubijenima / Foto: Valjevska posla

L.K. (53), medicinska sestra koja ne radi u svojoj struci, kazala je da je šokirana događajem koji se dogodio u osnovnoj školi na Vračaru, kao i da je razočarana brojem sugrađana koji su došli na Gradski trg.

“Došlo je strašno malo ljudi, a ovako velika tragedija se desila. Razočarana sam, očekivala sam da će biti više prosvetnih radnika i roditelja, jer svako dete je ugroženo danas u ovom gradu i u ovoj državi. Ovde je celokupan sistem otkazao, mi smo kao društvo propali i mora sve da se menja. Prosvetari moraju da se organizuju, da stave ključ u bravu i da se izbore za prava koja su im oduzeta. A, roditelji nisu dovoljno objektivni da sagledaju svoje dete. Ne očekujem da će se posle ovog događaja bilo šta promeniti na bolje”, naglasila je naša sagovornica koja nije želela da joj objavimo puno ime i prezime.

Paljenje-sveca-Ubistvo-OS-Vladislav-Ribnikar-7-1024x478
Paljenje sveća za pokoj duše žrtvama ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu/ Foto: Valjevska posla

I Marina Icić, majka dvoje dece, bila je negativno iznenađena brojem sugrađana koji su došli da odaju počast žrtvama jučerašnjeg masovnog ubistva.

“Trg je večeras trebalo da bude pun prosvetnih radnika i roditelja sa decom. To nam govori da našem društvu nedostaje empatija, što je jako tužno. Ključ svega je porodica. Mislim da roditelji danas moraju svakodnevno da se mnogo više posvete razgovoru sa svojom decom, posebno onom koja su u pubertetu. Ključ je prvo u roditeljima i strpljenju. Svi smo pod velikim pritiskom, celokupno društvo je pod velikim pritiskom i zato nam se dešavaju ovakve stvari”, rekla je Marina Icić.

Paljenje-sveca-Ubistvo-OS-Vladislav-Ribnikar-991x576
Paljenje sveća za pokoj duše ubijenima u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu / Foto: Valjevska posla

Među onima koji su paljenjem sveća odali poštu i izrazili žal i tugu zbog nastradalih đaka bilo je i nekoliko učenika i njihova nastavnica osnovne škole u Dračiću.

“Svi smo se potresli i došli smo da izrazimo žal i tugu, ali i da pokažemo koliko je sve što se dogodilo strašno, koliko to utiče na celokupno društvo i da je nešto potrebno da se menja. Jako sam razočarana malim brojem ljudi koji su došli na trg, očekivala sam više naših sugrađana, jer je ovo događaj koji treba da nas apsolutno sve pogodi kao društvo, svakog građanina Srbije, ne samo roditelje. Na ovom nemilom događaju možemo da vidimo kakvo je stanje u celokupnom društvu, u prosveti, kakvo je stanje dece, koliko ih razumemo i njihova osećanja, šta oni gledaju, kako se nose sa teškoćama, određenim poređenjima i socijalnim statusima. Takođe, tu je nerazumevanje, roditelji puno rade, imaju velika očekivanja i to se jednostavno preliva na decu. Kod nas se u školi u razmaku od godinu dana dvoje dece ubilo. U Drugoj osnovnoj školi, u kojoj takođe predajem, jedno dete je pokušalo da se ubije. To definitivno govori da u našem društvu i sistemu nešto debelo ne štima”, istakla je Maja Rakić, nastavnica predmeta Tehnika i tehnologija u OŠ “Dragoljub Ilić” u Dračiću.

“Došao sam sa svojim drugarima da zapalimo sveće za pokoj duše svima koji su ubijeni u školi u Beogradu. Imali smo nastavu kada smo sazanli šta se desilo i nismo mogli da verujemo da neko dete koje je odličan đak, pošto smo čuli da je bio odličan učenik, može da puca i nekog ubije zbog ocene. Baš smo tužni zbog sve te dece koja su, nažalost, ubijena i koja su ranjena i povređena. U školi smo danas imali predavanje o nasilju i važno je da znamo da nijedno dete ne treba da povredimo, da svakome treba da pomognemo da se ne oseća usamljeno, da nadležnima i roditeljima kažemo ako imamo nekakav problem. Ja sam imao razgovor i sa svojim roditeljima, zabranili su mi da koristim društvene mreže”, kazao je jedan od učenika 8. razreda škole u Dračiću, koji je sa svojim školskim drugarima došao da oda poštu ubijenima.

Paljenje-sveca-Ubistvo-OS-Vladislav-Ribnikar-8-925x576
Odavanje počasti žrtvama ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu / Foto: Valjevska posla

Zorica Milinković, nekadašnja nastavnica srspkog jezika i književnosti, koja je dve decenije radila u prosveti, došla je na Gradski trg sa svojim suprugom da oda počast “dečici nevinoj, koja još nisu ni zaživela”.

“Strahota, ceo dan pratimo vesti i patimo, žao nam je i teško nam je, u neverici smo. Nekada je mnogo lakše bilo raditi u školi nego danas. Prvo, roditelji se ne bave svojom decom, koja većinu vremena provode za računarom, tabletom ili telefonom. Roditelji su danas preambiciozni, pritiskaju svoju decu, teraju ih da uče. Nisu važne dvojka i petica, važan je odnos sa roditeljima. Zašto svako dete mora da ima sve petice? Deca treba da izrastu u srećne i normalne ljude. Za mene je to najvažnije”, poručila je Zorica Milinković.

Paljenje-sveca-Ubistvo-OS-Vladislav-Ribnikar-3-768x614
Foto: Valjevska posla

Za deo sugrađana sa kojima smo još razgovarali na Gradskom trgu, jučerašnja tragedija u kojoj je učenik 7. razreda K.K. pucnjima iz pištolja oduzeo 9 života i ranio još 7 lica, je šokantan događaj kome je “kumovalo” dosta uzročnika. Sa druge strane, mogla su se čuti i mišljenja Valjevaca da je, kada se u obzir uzme stanje u prosveti i celom društvu, ovde reč o nevolji koja je “vrebala iza ugla”!

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *