Press "Enter" to skip to content

VALJEVAC MARIO RISTIĆ APSOLUTNI POBEDNIK 7. MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA GUDAČA “ZLATNE STEPENICE”

Učenik petog razreda Osnovne Muzičke škole “Živorad Grbić” Mario Ristić u klasi profesorke Angeline Novaković apsolutni je pobednik i nosilac priznanja “Nagrada prof. Dejan Mihailović” 7. Međunarodnog takmičenja gudača “Zlatne stepenice” u konkurenciji preko 160 izvođača iz zemlje, ali i brojnih država regiona. Takmičenje koje je održano u periodu od 22. do 26. maja u koncertnim salama MŠ “Živorad Grbić” i Valjevske gimnazije, po ocenama i organizatora, članova žirija, pedagoga i samih takmičara, pokazalo se kao jedno od najkvalitetnijih u zemlji, kako po kvalitetu izvođača, po broju takmičara, ali i jako kompleksnoj organizaciji koja je bila na evropskom nivou!

ADM_3021
Foto: Adam Radosavljević

“Čini mi se da je ova godina u znaku jako dobro spremnih i darovitih kandidata, a poklopilo se sa značajnim jubilejem. To je važna stvar za nas muzičare, jer je ovo prilika da razmenimo mišljenja, isustva i odlazimo raspoloženi iz Valjeva, puni dobre, pozitivne energije koja uliva nadu, ali i za ovaj grad, jer vidim dobru budućnost ovog festivala, sve je više interesenata i to upućuje na nešto što će da se razvija”, ocenila je prof. Maja Jokanović sa FMU u Beogradu, član žirija, a ovogodišnjeg pobednika koga su jednoglasno izabrali, po njenim rečima izdvojilo je njegovo umeće, njegov dar, a pre svega velika individualnost.

ADM_3052
Foto: Adam Radosavljević

Mladi violinista se predstavio žiriju kompozicijama Novačeka i Mocarta, koje je, kako i sam s ponosom kaže, izveo na svetskom nivou, sve zahvaljujući vrednom radu i velikoj posvećenosti instrumentu.

ADM_3010
Foto: Adam Radosavljević

“Osećaj je neverovatan! Vežbao sam najmanje dva, tri sata dnevno, to je baza za upeh, a naravno ako imate vremena i više. Mislim da je presudno bilo zato što sam svirao na svetskom nivou, istakao sam se u odnosu na druge. Kako mi je uručena ova nagrada, shvatio sam da mogu mnogo više da uspem, a ovo će mi biti motivacija za dalji rad”, obećava mladi, talentovani Mario Ristić.

Ne samo što je u svojim redovima imala laureata ovog prestižnog takmičenja, valjevska Muzička škola se može pohvaliti velikim brojem gudača koje je ove godine podarila Zlatnim stepenicama i izuzetnim brojem pobednika kategorija u svim disciplinama. Tri pobednika kategorije u disciplini violončelo (Jovana Tripković, Lenka Ćosić, Kalina Filipović), tri pobednika kategorije u disciplini violina (Mario Ristić, Sofija Novaković, Teodora Živanović), laureata u disciplini kamerni ansambala (Duo Cheri), kao i pobednika u kategoriji neklasični ansambl (La Kampanela). Za najboljeg klavirskog saradnika proglašena je profesorka Ana Pejović koja je pratila celu ekipu takmičara gudača Valjevske muzičke škole, te je nagrada i više nego zaslužena. Za najboljeg pedagoga ove godine proglašena je Biljana Stevanović, profesorka Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković”.

ADM_2977
Foto: Adam Radosavljević

Umetnički direktor takmičenja, šef Gudačkog odseka škole mr Snežana Stevanović, koja je sa istaknutim violinskim pedagogom, profesorom Dejanom Mihailovićem inicirala ovo takmičenje, posebno je zadovoljna na ovogodišnju realizaciju iz ugla profesora ove škole.

“Posebno sam zadovoljna jer se 7. “Zlatne stepenice”, koje bih okarakterisala kao do sad najbrojnije i najkvalitetnije, dešavaju u godini jubileja, očigledno da ništa nije slučajno. Sam kvantitet je doprineo da i kvalitet bude jači. Rang žiriranja bio je na nivou republičkog takmičenja koje se smatra najrespektabilnijim u našoj zemlji i jako sam srećna zbog toga jer upravo svojim jasnim kriterijumom mi kao pedagozi dobijamo neke smernice i signale i jasna uputstva kako dalje raditi sa decom.Svi profesori su čestitali valjevskim pedagozima. Oni vide jedan vrlo definisan, kvalitetan rad, što je po meni od suštinskog značaja. To nam i govori da iz tog kvalitetnog kvantiteta možemo iznedriti one prave bisere, što i godine pokazuju. Presrećna sam i preponosna na moje kolege i na celokupnu školu koja zaista je organizovala ovo veliko takmičenje na vrhunskom nivou”, sa velikim zadovoljstvom poručila je mr Snežana Stevanović, umetnički direktor “Zlatnih stepenica”.

ADM_3001
Foto: Adam Radosavljević

Direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” mr Suzana Radovanović Perić s ponosom je istakla da je valjevsko takmičenje od ove godine u kalendaru Ministarstva prosvete, iako najmlađe gudačko takmičenje u zemlji, što govori da je ministarstvo prepoznalo ogroman entuzijazam prisutan u kolektivu škole i evropski nivo organizacije svih proteklih godina.

ADM_3037
Foto: Adam Radosavljević

“Sve su to signali da je naše muzičko obrazovanje zaista snažno i na dobrom putu. Čini mi se da upravo događaji poput “Zlatnih stepenica” utiču na to da se standardi dižu i da nam deca svih uzraza od najranijeg do studenata, master studija, sve bolje sviraju iz godinu u godinu, a to jeste neka misija naše profesije i glavni cilj svih programa koje mi u muzičkom obrazovanju pravimo. Raduje nas i najveći broj prijavljenih do sada. Prošle godine smo imali 109 solista, ove godine je taj broj već 154, a pored solista imali smo i 9 ansambala. Ponosni smo i na vrlo renomiran internacionalan žiri sastavljen od profesora muzičkih akademije i srednjih škola, ali i od violinista i čelista, profesionalnih izvođača, koji su ili koncert majstori u filharmonijama u Austriji, tačnije Klagenfurtu – profesor Orfej Simić, ili na primer vođa deonica, prof. Smiljan Mrčela, solista Zagrebačke filharmonije. To je jedan zaista krem regiona što se tiče sastava žirija, a bili su vrlo dobronamerni, vrlo objektivni, ali nikako blagi”, ocenila je mr Suzana Radovanović Perić uz zahvalnost na podršci Gradu Valjevu, radionici Tarisio, kompaniji Europrom i zlatari Vog koji su obezbedili nagrade za učesnike i pobednike.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *