Press "Enter" to skip to content

Uz zvuke “Valjevske podvale” na saksofonu počeo 38. Valjevski Jazz Festival

Sinoć je otvoren 38. Valjevski Jazz Fest, najdugovečniji festival na ovim prostorima. Trajaće tri večeri, a organizatori su se potrudili da valjevskoj publici pruže bogat i raznovrstan program, uz izvođenje svetskih i naših džez umetnika, u čijem stvaralaštvu i zvucima ovdađašnja publika decenijama unazad uživa, a čiji kvalitet svakako prepoznaje.

38.-Jazz-Fest-9
38. Valjevski Jazz Fest / Veče valjevskog Jazz-a

Tradicionalno, prve večeri nastupili su valjevski džezeri, naši sugrađani, doajeni i začetnici ovog festivala, kojima su se na sceni pridružili i muzičari mlađe generacije. Festival je otvoren zvucima saksofona mladog i talentovanog Relje Đermanovića, učenika 3. razreda Muzičke škole, koji je odsvirao “Valjevsku podvalu”.

38.-Jazz-Fest-11
38. Valjevski Jazz Fest / Mladi valjevski saksofonista Relja Đermanović

Ovogodišnja zamisao naših džez veterana bila je da Jazz Fest osvoji srca mladih Valjevaca, zato su se potrudili da prostor na sceni podele sa mladim nadama dobro poznatog zvuka, koji će jednog dana nastaviti višedecenijsku tradiciju. Nina Kolarić, koja je zajedno sa Lazom Avramovićem izvela pesmu “Marijine oči” iz filma “Marijini ljubavnici”, otkrila nam je kakav je osećaj prvi put nastupati na Valjevskom Jazz Festu.

“Želja mi je da što više mladih poseti naš Jazz festival i da negujemo ovakvu muziku u našem gradu. Ovo je jedna lepa tradicija koja neguje kvalitetnu muziku. Jedva čekam da nastupim, ali i da sutra uveče uživam u nastupu Big Band RTS-a”, kazala je Nina Kolarić.

38.-Jazz-Fest-4
38. Valjevski Jazz Fest / Nina Kolarić

Pilot Blues Band, osnovan 2015. godine, ove godine dobio je pojačanje u vidu dve mlade devojke – Jane Zdravković i Ive Plamenac, koje su obogatile nastup ovog benda svojim vokalima. Članovi Pilot Blues Band-a posebno su ponosni na činjenicu da su ta mlada i talentovana deca naša deca.

38.-Jazz-Fest-5
38. Valjevski Jazz Fest / Pilot Blues Band

ABV bendu, koji je od samog osnivanja uz Jazz festival u Valjevu, pridrudružila se Ivana Ratković, ćerka Voje Milutinovića, sa kojim su nastupali na 10. Jazz Festu. Ivana je otpevala očevu omiljenu pesmu i oživela sećanje na Voju. Svojim fenomenalnim vokalima, nastup ABV benda, pored Ivane upotpunile su i Jana Sekulić i Radmila Stamenić. Laza i Daka, doajeni ovog benda, istakli su da im je puno srce kada vide da mladi nastavljaju valjevsku Jazz tradiciju, kao i da nivo koji je ovaj festival postigao treba održavati.

38.-Jazz-Fest-12
38. Valjevski Jazz Fest / Ivana Ratković

Ni ovogodišnji Jazz Fest nije mogao da se održi bez Blue Train Band-a, jer su oni već prepoznatljivi decenijama na valjevskoj sceni.

Nakon njih je, podjednako prepoznatljiv i uvek dobro dočekan na sceni, nastupao je Mehanički balet, koji se predstavio novim autorskim pesmama. Ovo veče ujedno je bilo i promocija njihovog novog albuma.

38.-Jazz-Fest-7
38. Valjevski Jazz Fest

Musical Doctors i Midnight Blues su bendovi koji su, takođe verni ovom festivalu, koji poznaju dušu valjevske publike, njihove želje i emocije. Tvrde da valjevska publika oseti pravu emociju i da se ne da prevariti. Održavaju tu ljubav sa njima već decnijama.

38.-Jazz-Fest-16
38. Valjevski Jazz Fest

Ljubitelje džeza večeras i sutra takođe očekuje fantastičan program. U petak, 18. novembra, od 20 časova nastupa Big Band RTS-a sa solistom Stjepkom Gutom, a nakon njih Nenad Vasilić Trio. U subotu, 19. novembra, 38. Jazz Fest zatvoriće Vladimir Samardžić Tro, Vlatko Stefanoski Trio i zvezda festivala Mokhtar Samba, koji će predstaviti svoj African Jazz Project. Program završne večeri počinje u 20 sati.

N. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *