Press "Enter" to skip to content

Usvojene izmenjene Uredbe o ograničenju cena osnovnih namirnica i naftnih derivata

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cene derivata nafte koja danas stupa na snagu, a kojom je zadržana ista metodologija obračuna maloprodajne cene derivata nafte, s tim što je trgovačka marža u odnosu na prethodnu Uredbu povećana za dinar, sa šest na sedam dinara po litru.

Vlada-Republike-Srbije-864x576-1

Pored toga, Vlada je usvojila i novu Odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte kojom će umanjenje akciza biti 15 odsto, umesto 20 odsto, kako je bilo precizirano u prethodnoj odluci. To će sve zajedno dovesti do povećanja maloprodajne cene naftnih derivata u narednih mesec dana, tačnije do 31. maja kada uredba prestaje da važi.

Konačna maloprodajna cena za evro dizel i evro premijum BMB 95 za naredni period će, kao i do sada, biti objavljivana svakog petka do 15 sati na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Cena-nafte-i-naftnih-derivata-620x330-1

Takođe, Vlada je na jučerašnjoj sednici u cilju zaštite standarda građana produžila i važenje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica za narednih 60 dana, tako što će cena šećera, brašna tip 400 i tip 500, suncokretovog ulja i svinjskog buta ostati nepromenjena, što znači da neće prelaziti nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine.

Tačnije, ograničenje cena primenjuje se na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjski but.

Izmenama Uredbe je precizirano da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti ne sme prelaziti 113,99 dinara po litru, a koja uključuje trgovačku maržu koja maksimalno može iznositi 12%.

Telefon za prijave nepravilnosti u vezi sa primenom Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata je 066 847 00 27.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *