Press "Enter" to skip to content

USAID I FORUM MLADIH SA INVALIDITETOM POKREĆU PROJEKAT OSNAŽIVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Beograd – 6. decembra 2022. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Forum mladih sa invaliditetom pokrenuli su četvorogodišnji projekat “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” vredan 2 miliona dolara koji će imati za cilj stvaranje jednakog pristupa pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podsticanje otvorenijeg i inkluzivniieg tržišta rada. Projekat će se realizovati na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Suboticu, Novi Sad, Zrenjanin, Valjevo i Niš.

Posao-po-meri2

„Davne 1987. Robert L. Burgdorf Jr, advokat koji je radio u Američkom Nacionalnom Veću osoba s invaliditetom izradilo je prvu verziju Zakona o Amerikancima s invaliditetom, koji je postao zakon 1990. godine u Sjedinjenim Državama. Predsednik Bajden, tada senator iz Delavera, bio je kosponzor tog zakona. Zakon je učinio nezakonitom diskriminaciju na osnovu invaliditeta, a takođe je postavio standarde i pravila kako bi se olakšalo puno učešće osoba s invaliditetom u američkom društvu”, rekao je američki ambasador Kristofer Hil. „Srbija je već usvojila neke politike za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Čestitam vam na tome. Uvereni smo da će ovaj novi program podstaći napore ovde u Srbiji da se više ekonomskih prilika svima učini dostupnim.“

Posao-po-meri4

Uprkos mnogim afirmativnim merama u vezi sa zapošljavanjem osoba sa invaliditetom i napretku u ovoj oblasti, oni se i dalje suočavaju sa višestrukim izazovima i preprekama prilikom ulaska na tržište rada. Prema zvaničnim podacima, 70% osoba sa invaliditetom je je siromašno, a više od polovine njih zavisi od socijalnih davanja.

Posao-po-meri3

„Zapošljavanje je jedan od najmoćnijih mehanizama za osnaživanje osoba sa invaliditetom. Zarada je osnova nezavisnosti, za koju se i mi borimo. Veliki je broj osoba sa invaliditetom koje su nezaposlene zbog društvenog sistema koji osobe sa invaliditetom stavlja u pasivnu poziciju da se oslanjaju na brigu i podršku drugih ljudi. Mi u Forumu mladih sa invaliditetom već 14 godina pružamo podršku osobama sa invaliditetom i poslodavcima i pokušavamo da pronađemo rešenja za njihovo uključivanje na tržište rada“, izjavila je Jovana Krivokuća-Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

Posao-po-meri1

Kako bi afirmisali međusobnu podršku i saradnju na aktivnostima, a u cilju održavanja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja društveno odgovornog delovanja poslodavaca, Forum mladih sa invaliditetom potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Zrenjanina Simom Salapurom, Valjeva Lazarom Gojkovićem, Niša Draganom Sotirovski, sekretarkom za socijalnu zaštitu Beograda Aleksandrom Čamagić, gradskom menadžerkom Subotice Zagorkom Panić, v.d. načelnicom Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada dr Lidijom Tomaš, kao i direktorkom sektora za podršku zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje Nedom Milanović, predsednicom Nacionalne organizacija osoba sa invaliditetom Ivankom Jovanović i savetnikom predsednika Privredne komore Srbije dr Aleksandrom Perićem.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *