Press "Enter" to skip to content

U Srbiji skoro 95 odsto zaraženih ima delta soj koronavirusa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da u našoj zemlji gotovo 95 odsto zaraženih ima delta soj koronavirusa, pri čemu dodatno zabrinjava procenat vakcinisanih građana, koji je malo iznad 50 odsto.

Miroslav-Derlek
Izvor: https://www.srbija.gov.rs/

Đerlek je u izjavi za Tanjug televiziju rekao da nije bilo očekivano da četvrti talas nastupi već u avgustu, te da se sada povećava broj novoobolelih i hospitalizovanih pacijenata, ali da je zdravstveni sistem spreman za to, kada su u pitanju smeštaj, kapacitet, lekovi i kadar.

Nadam se da će tri nove kovid bolnice, sa Arenom biti dovoljne da smestimo kovid pacijente, poručio je Đerlek.

On je istakao da je spremna varijanta “B”, koja podrazumeva da se pojedine bolnice ponovo mogu pretvoriti u kovid sistem.

Učinićemo sve da ublažimo štetu koju može naneti četvrti talas koji je u toku, ali nisam optimista, jer se radi o delta soju koji je već 95 odsto prisutan.

Đerlek je preneo da je nedavno posetio kovid bolnicu u Batajnici u kojoj je više od 90 odsto mladih nevakcinisanih ljudi, koji su došli sa putovanja.

Kada je reč o odzivu za vakcinaciju, on je naveo da je Tutin na poslednjem mestu sa 17 odsto vakcinisanih.

Bolnica u Novom Pazaru, kako je naglasio, ponovo je ušla u kovid sistem, a od 46 pozitivnih, čak 18 je iz Tutina.

Prema njegovim rečima, gde god smo imali nizak procenat vakcinacije, uvek smo imali visok procenat obolevanja i veliki broj hospitalizovanih pacijenata i ne može se govoriti o kolektivnom imunitetu, dok je ispod 80 odsto vakcinisanih.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *