Press "Enter" to skip to content

U OŠ “Milovan Glišić” otvorena zubna ambulanta

slika-1-1
Stomatološka ordinacija u OŠ “Milovan Glišić”

Počela je sa radom stomatološka ordinacija za učenike u Osnovnoj školi “Milovan Glišić”, tako da sada sve osnovne škole u gradu imaju zubnu ambulantu, kao i Tehnička i Poljoprivredna škola. Ordinacija je postojala u staroj zgradi VI škole, a ubrzo nakon preseljenja škole u novi objekat počela je pandemija koronavirusa, tako da je ovaj projekat sada realizovan. Stomatološka ordinacija realizovana je u saradnji sa Gradskom upravom, direktorkom VI škole i načelnicom Stomatološke službe Doma zdravlja Valjevo. U planu je da se aktiviraju ordinacije u Predškolskoj ustanovi.

Novootvorena stomatološka ordinacija u OŠ “Milovan Glišić” komforna je i adekvatno opremljena, a pružaće usluge za 640 učenika. Radno vreme je od 7.30 do 13.30 časova.

“Veliko nam je zadovoljstvo da je formirana zubna ambulanta u novoj, divnoj i prostranoj Šestoj školi. Ranije je, u staroj zgradi, postojala stomatološka ordinacija, pa je bio period korone, tako da je sada pravo vreme da je aktiviramo. Pozivam decu da dolaze, da spreče i leče bolesti zuba. Ordinacija je bez problema realizovana u saradnji sa Gradskom upravom, direktorkom škole i načelnicom Stomatologije. U planu nam je, a videćemo koliko ćemo uspeti, da aktiviramo ordinacije u Predškolskoj ustanovi”, kazala je dr Bojana Janković, direktorka Doma zdravlja Valjevo.

Slika-2
Stomatološka ordinacija u OŠ “Milovan Glišić”

Direktorka OŠ “Milovan Glišić” Nataša Badovinac istakla je koliko je ovaj projekat bio potreban.

“Prošle su tri godine kako smo se uselili u novi objekat i napokon smo uspeli zajedničkim snagama da izdejstvujemo da naša deca imaju ordinaciju. To je potreba naših učenika, a roditelji su bili jako zainteresovani. Stomatološka ordinacija i celodnevna nastava dve su jako lepe novine ove školske godine u našem novom objektu”, kazala je direktorska VI škole.

Slika-3
Dr Snežana Đurić, specijalista dečje i preventivne stomatologije i načelnica Stomatološke službe Doma zdravlja Valjevo

Dr Snežana Đurić, specijalista dečje i preventivne stomatologije i načelnica Stomatološke službe Doma zdravlja Valjevo, zahvalila se direktorkama Doma zdravlja i Šeste škole, kao i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, za podršku i pomoć u realizaciji ovog projekta.

“Kao dečji stomatolog, sa preko 30 godina rada sa decom, odlično znam kakva je blagodat školske stomatološke ambulante. Za dobar obuhvat dece i mogućnost preventivnih mera najbolji način je da to bude u školi. Najbitnije od svega je što ostvarujemo kontakt sa najmlađim pacijentima, stičemo poverenje i pomažemo im da prebrode strah od stomatologa. Redovnim pregledima blagovremeno uočavamo početni karijes, saniramo ga, lečimo komplikacije karijesa, ortodontske anomalije, učimo ih pravilnoj ishrani i higijeni usta i zuba itd. Ministarstvo zdravlja je propisalo obavezne usluge za svako dete, a to podrazumeva minimum jedan stomatološki pregled godišnje, uklanjanje naslaga, tri puta fluorizacija zuba, zalivanje fisure, individualni zdravstveno-vaspitni rad, zatim rad u maloj grupi i životna demonstracija. Znači, svako dete bi trebalo bar šest puta u toku školske godine da prođe kroz našu ordinaciju”, kazala je dr Snežana Đurić, naglasivši da je preventiva osnovni cilj rada školskih zubnih ordinacija, kao i sticanje poverenja i navika najmlađih sugrađana.

Slika-4
Stomatološka ordinacija u OŠ “Milovan Glišić”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *