Press "Enter" to skip to content

U Galeriji Narodnog muzeja otvorena izložba posvećena pukovniku dr Milanu Peciću

Izložba pod nazivom “Valjevo je 1914/15. godine bilo Grad bolnica, a njen glavni upravnik pukovnik dr Milan Pecić” otvorena je sinoć u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo povodom obeležavanja Dana grada. Nadupravnik svih bolnica u Valjevu, prvi zubar u Valjevu, prvi Srbin koji je imao dodatnu obuku na Vojnomedicinskoj akademiji u Berlinu, pronalazač, evropski putnik i još mnogo toga, bio je pukovnik dr Milan Pecić kome je posvećena izložba. Period ranog detinjstva, školovanja, studija u Beogradu i Beču, karijera vojnog lekara, boravak u Valjevu, Kragujevcu, učešće u Balkanskim ratovima i Velikom ratu, boravak u Francuskoj, Krfu, sve do završetka karijere i penzionerskih dana predstavljeno je ovom značajnom izložbom o jednom od najistaknutijih vojnih lekara s kraja 19. i prve polovine 20. veka.

Izlozba-Muzej-dr-Milan-Pecic-9-768x576-1
Sa otvaranja izložbe u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu / Foto: Aleksa Savić

Narodni muzej Valjevo pripremio je ovu izložbu u saradnji sa kolegama iz Muzeja nauke i tehnike i sa kolegama iz Arhiva SANU, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Valjeva, sa ciljem da širu javnost upoznaju sa životom i radom pukovnika dr Milana Pecića, koji je tokom 1915. godine bio referent saniteta Drinske divizije, a samim tim i upravnik svih valjevskih bolnica, podsetila je direktorka Narodnog muzeja Jelena Nikolić Lekić.

Izlozba-Muzej-dr-Milan-Pecic-6-768x576-1
Sa otvaranja izložbe posvećene pukovniku dr Milanu Peciću u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu

Izložbom je otkriven dug život i profesionalni vek jednog od naših najistaknutijih vojnih lekara s kraja 19. i u 20. veku, naglasila je viši kustos Muzeja nauke i tehnike dr Jelena Jovanović Simić koja je ovom prilikom podsetila da oni u svom fondu, odnosno zbirci Muzeja srpskog lekarskog društva imaju bogatu zaostavštinu dr Milana Pecića.

“Ono što ja nisam znala to je da se rukopis njegove autobiografije nalazi u Arhivu SANU, što mi je kolega Vladimir Krivošejev otkrio i tako je počela naša saradnja. Mi muzealci kada spremamo izložbu nismo uvek te sreće da na jednostavan način naiđemo na tako bogatu foto i dokumentarnu građu na jednom ili na dva mesta. Na taj način je dr Vladimir Krivošejev uspeo da spoji rukopis sa ovom bogatom zaostavštinom i plod njegovog truda je ova izložba. Zanimljivo spomenuti i to da je mene zaintrigiralo zašto ta autobiografija, taj rukopis, nije tu gde bi se očekivalo da bude. Naime, osnivač Muzeja srpskog lekarskog društva sanitetski brigadni general Vladimir Stanojević kada je osnovao sekciju za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva 1950. godine uputio je jedno cirkularno pismo svojim ratnim drugovima, porodicama umrlih lekara i još uvek živim lekarima i zamolio ih da napišu svoje uspomene, svoje autobiografije i da lične i porodične arhive poklone muzeju. Zahvaljujući Vladimiru Stanojeviću koji je dr Pecića u dubokoj starosti, između 87. i 92. godine podstakao da počne da piše svoju autobiografiju, u muzej je stigla ovako bogata dokumentarna i foto građa”, podelila je sa prisutnima viši kustos dr Jelena Jovanović Simić.

Autor ove izložbe, dr Vladimir Krivošejev, podsetio je na otvaranju da su u Narodnom muzeju pre nešto više od tri godine pripremili izložbu “Stvorene da svedoče2 na kojoj su u prvom planu bile fotografje dr Arijusa Van Tinhovena, holandskog lekara koji je radio u Valjevu. Sada, nepune četiri godine kasnije pripremljena je druga izložba koja se bavi istim periodom i Valjevskom bolnicom, ali sa akcentom na život lekara iz Valjevske bolnice, lekara iz Srbije dr Milana Pecića.

“Dr Milan Pecić je veoma zanimljiva ličnost, ali i vrlo zagonetna. Dugo se o njemu ništa nije znalo. Na osnovu fotografija se znalo da je bio u Valjevu pre i u toku Prvog svetskog rata, a ko je bio, šta je bio, na kojoj funkciji je bio, ostalo je nepoznato. Znalo se da kada je počela epidemija tifusa nadupravnik svih bolnica u Valjevu bio stari doktor Evgenije Đena Branovački koji se odmah razboleo i umro od tifusa. Mislilo se da ga niko nije zamenio. Međutim, pre pet godina sam u Arhivu SANU otkrio nepotezan dokument, dokument koji niko nije koristio, autobiografiju dr Milana Pecića koja je bila polazna osnova za ovu izložbu i koja je sada izložena u Galeriji Narodnog muzeja. Na osnovu te autobiografije sam saznao mnogo toga… Dr Milan Pecić je odmah zamenio dr Branovačkog i bio nadupravnik svih bolnica u Valjevu. On je i prvi valjevski zubar, subspecijalizirao je zubno lekarstvo, on je prvi Srbin koji je imao dodatnu obuku na VMA u Berlinu, jedna zanimljiva ličnost koja je ne samo kod nas u Valjevu bila skrajnuta, nego na nivou Srbije. Publika će sa ovih panoa i izloženih dokumenata, fotografija i druge građe, moći da sazna ceo njegov životni put, gde je bio, šta je radio, a ono što je meni najinteresantnije su dve stvari. Dr Pecić je bio pronalazač. Dok je bio u Beogradu izgorelo je glavno skladište saniteta, izgorela su sva nosila i sve poljske apoteke koje se nose na front. On je, znajući kako to izgleda u Beču (savremenije od onoga što je kod nas izgorelo), konstruisao nova nosila i apoteke koje se mogu videti na ovoj izložbi na panoima. Druga zanimljivost je da je dr Pecić bio evropski putnik. U već srednjim godinama on se zaljubio u turistička putovanja i svake godine je morao negde da putuje. Svoja usavršavanja na VMA u Beču koja su trebala da traju šest mesec, skratio je na četiri meseca, a dva meseca je putovao i to mu se osladilo. Svake godine je dobijao dva meseca za boravak u banji, ali je on mesec dana bio u banji, a mesec putovao po Evropi”, izneo je na otvranju izložbe Vladimir Krivošejev zanimljivosti iz života dr Milana Pecića, koji je inače rodom iz Aleksinca i koji je tokom 35 godina svoje karijere promenio 13 mesta boravka, pri čemu je najduže boravio u Valjevu, šest godina pre rata i jednu godinu tokom rata.

Izlozba-Muzej-dr-Milan-Pecic-4-768x576-1
Dr Vladimir Krivošejev, autor izložbe o pukovniku dr MIlanu Peciću

Prisutne je na otvaranju u ime Grada pozdravio član Gradskog veća zadužen za kulturu Nenad Patjarević, koji je istakao da je ova izložba koja se organizuje u sklopu obeležavanja Dana grada samo jedan od značajnih događaja koji nas očekuju povodom ovog značajnog datuma za naš grad.

Izlozba-Muzej-dr-Milan-Pecic-1
Foto: Aleksa Savić
Izlozba-Muzej-dr-Milan-Pecic-7
Foto: Aleksa Savić

Direktor Muzeja nauke i tehnike Zoran Lekić zahvalio se na pozivu na saradnju uz napomenu da upravo ova izložba kao rezultat zajedničkog rada pokazuje da muzeji moraju međusobno da sarađuju više da bi publici predstavili što kvalitetnije programe.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *