Press "Enter" to skip to content

Trener KK Radnički Valjevski Aleksandar Icić: “Osuđujem svaki pokušaj nasilja i odmazde, moramo da smirimo situaciju i da se bavimo onim što najbolje znamo – košarkom!”

Povodom nedavnih dešavanja na utakmici 5. kola Međuregionalne kadetske lige Košarkaškog saveza Regiona Centralne Srbije između KK Radnički Valjevski i KK Metalac, medijima se sinoć obratio trener KK Radnički Valjevski Aleksandar Icić. On je najpre uputio izvinjenje i duboko žaljenje zbog tih dešavanja svim akterima, roditeljima i poštovavacima košarke u gradu.

IMG_20231120_210323-768x576
Aleksandar Icić, trener KK Radnički Valjevski / Foto: Valjevska posla

“Iza mene je 30 godina uspešne karijere bez ikakve mrlje. Ni privatno, a ni na terenu, nikad nisam došao u ovakvu situaciju, pobio se ili uputio nekome udarac, što se ni sinoć nije desilo. Izveštavanje vezano za ovaj događaj je bilo površno i paušalno. Ko god, šta god da je napisao, pritom nijedan akter tog dešavanja nije pozvan da da bilo kako izjavu. Želim da apelujem na sve učesnike i medije da ova situacija dalje ne eskalira, nego da se primiri i da se mi bavimo onim što najbolje znamo, a to je da se bavimo košarkom, da se bavimo decom i da budemo usmereni i usresređeni na to”, poručio je Icić na početku svog obraćanja.

IMG_20231120_205133-768x576
Razgovor Aleksandra Icića i predsednika KK Metalac Vladana Jankovića / Foto: Valjevska posla

On se osvrnuo na dešavanja koja su prethodila ovom incidentu, ukazujući na to da se na društvenim mrežama provlačilo nešto što nema veze sa istinom.

“Na utakmici seniora, igrač protivničkog tima “Babajića” iz Ljiga provocirao je jednog starijeg igrača, gde sam ja odreagovao izvođenjem svog igrača da situacija ne bi dalje eskalirala i da niko ne bi napravio problem. Uveo sam mladog igrača od 15 godina, koji je u sledećem napadu protivničkog tima od strane tog istog igrača dobio jak udarac u predelu rebara. Sudije nisu reagovale i u nastavku je on odgurnuo tog protivničkog igrača, koji je pao. U mojoj glavi je bila situacija sa reprezentativcem Simanićem, koji je izgubio bubreg. Odreagovao sam tako što sam ušao da upozorim igrače da ne mogu da provociraju i da tako neće moći da se nastavi utakmica. Pojavio se neki snimak koji je sečen, na kojem se vidi samo onaj drugi udarac, odnosno guranje, a ovo pre toga se ne vidi. U toku 24 sata imao sam utakmicu sa seniorima, ujutru sam organizovao utakmicu devojčica juniorki iz svog kluba, popodne smo imali derbi utakmice pionira i mlađih pionira i na kraju je došla ta utakmica protiv Metalca. Iskreno da vam kažem, nisam imao snage ni da stojim na toj utakmici, a kamo li da napravim neki incident i da budem vinovnik istog”, naglasio je Icić uz napomenhu da uoči same utakmice protiv KK Metalac ni na koji način nije podizao tenziju među svojim igračima, jer kako je rekao, “ova utakmica je bila jedna prolazna stanica u sazrevanju ove dece, a ne kao ključni moment u njihovim karijerama”.

IMG_20231120_205213-768x576
Razgovor Aleksandra Icića i predsednika KK Metalac Vladana Jankovića / Foto: Valjevska posla

“Utakmica je započela izjednačeno, da bi u jednom momentu mi imali minus od 13 razlike, što mene nije posebno uzbuđivalo. Međutim, imali smo 11 faulova u tom momentu, protivnik 12 izvedenih slobodnih bacanja u prvoj četvrtini i nama je dosuđeno dva faula. Okrenuo sam se ka zapisničkom stolu i rekao: “Pa dobro, o čemu se radi ovde?”. Odreagovao sam kao čovek, kao trener i kao pedagog, zato što sam osetio da jednostavno nismo tretirani na način. Neko od mojih igrača sa klupe je prigovarao, gde sam se ja okrenuo i rekao da prestanu i da kao igrači ne smeju tako da se ponašaju. Da bi sudija prvi prišao meni i, na moje iznenađenje, počeo da upozorava i da mi preti tehničkom greškom. U tom momentu trener Metalca je došao do zapisničkog stola i počeo da komunicira sa sudijama. Nisam ni na koji način provocirao, a on se okrenuo i pogledao me i rekao: “Šta ti hoćeš?”. Raširio sam ruke, ništa nisam rekao, da bi on prišao našoj klupi, u naš prostor i rekao jednu jako ružnu rečenicu. Samo sam rekao: “Šta to pričaš?” i opet raširio ruke. On je otišao pored stola i nastavio sa provokacijama, s rečima: “Izađi napolje!”, što u prevodu znači izađi napolje da se pobijemo. Zatim smo dobili obojica tehničke greške. Nisam video nikakav razlog zašto bih ja dobio tehničku grešku, jer nikome nisam prilazio, niti sam pretio. Drugi put je krenuo isto tako, gde je na pola puta bio zaustavljen i gde smo u tom momentu dobili odmah isključujuće greške. Na sve to i treći put mi je prišao, uneo se u lice i veoma pogrdno razgovarao sa mnom, na šta ja zaista nisam više imao gde. Osetio sam da moram da branim i svoj integritet i da branim integritet igrača i kluba. Šta traži trener pored protivničke klupe tri puta, neka mi neko to objasni? Ne jednom, nego tri puta! Pritom, zašto neko od učesnika i sudija nije pre toga došao i stao između i deskalirao situaciju? Ja to ne razumem uopšte. Posle provokacije, uvredljivog obraćanja i psovanja sam krenuo da ga odgurnem od sebe, gde smo završili tu pored zida. Ne znam šta se dešavalo iza. U tom momentu nisam uputio udarac ka protivničkom treneru”, tvrdi Icić pojašnjavajući šta se dešavalo.

IMG_20231120_210324-768x576
Aleksandar Icić, trener KK Radnički Valjevski / Foto: Valjevska posla

On je ovom prilikom prokomentarisao napise u medijima u kojima su roditelji prozvani da su sudelovali u incidentu. Insistirao je na tome da su roditelji isključivi “krivci” što se sve završilo kako treba, odnosno što sukob nije dalje eskalirao. Osim toga, Icić je naglasio da je pogrešno navedeno i da je igrač KK Radnički Valjevski započeo tuču. Prema njegovim rečima, pomenuti igrač je razdvajao trenere dva kluba, da bi ga igrač KK Metalac “uhvatio s leđa za kragnu i počeo da ga guši”, te je on u samoodbrani uputio udarac. Dakle, Icić tvrdi da tuče nije bilo, da je bilo jedno gušenje, jedan udarac, a sve ostalo je bilo razdvajanje.

“To veče su se ta dva drugara čuli i praktično izgledali odnose. Ali, postoji problem jer jer preko društvenih mreža krenula hajka i sad se upućuju pretnje i poruke o nekoj odmazdi, o nečemu što apsolutno ne sme da bude trend!. Očigledno u ovoj zatrovanoj situaciji svi smatraju da bi to trebalo tako da se rešava. Apsolutno osuđujem bilo kakav pokušaj nasilja i odmazde i sa ove strane to se neće desiti ni u jednom momentu. A, šta će biti dalje vezano za ovo, to će odlučiti na kraju disciplinska komisija, jer je delegat dao svoju izjavu, izjave su dali akteri svega ovoga i sigurno će neko biti kažnjen sa zaslugom, naravno. Ja prihvatam svaku kaznu, ali samo hoću da odvojimo ko je provokator, a ko je taj koji se brani. I da stavimo tačku na to, a ne da žrtvu i onoga koji je napravio to sve poistovetimo. To je najbitnija stvar. Jer, ovde je postao trend da neko ko se brani je isključivo isto kriv kao i onaj koji napada”, poručio je Icić, koji je tokom tri decenije trenerske karijere dva puta bio trener prvog tima KK Metalac.

“Niko ne može da kaže da ja ne volim Metalac, ja sam dete Metalca! Ponudio sam saradnju dve godine zaredom, pre svega Mihajlu Počeku, tadašnjem predsedniku, potom predsedniku Teodosiću. Ponudio sam da celokupan pogon KK Valjevski do pionira, da sva deca kad prerastu pionire idu u kadetski juniorski tim Metalca, da bi Metalac bio stabilan klub i da ne bi imao problema sa tim. Dao sam ideju i plan da se svi klubovi udruže i da napravimo jedan pravi koncept za razvoj košarke. Da bi ja u ovoj godini došao u situaciju da mi neko rasparčava najtalentovaniju selekciju i da se pravi nešto totalno veštački. Najmanje naših deset igrača je pozvano da pređe u KK Metalac. Na sve to sam ćutao, rekao sam deci, radimo, tu smo, imamo naše zajedništvo, imamo našu ljubav prema ovom sportu i ne može nam to niko oduzeti. Mi kao klubovi nemamo nikakvu saradnju, a ako neko želi da napravi saradnju, zna se put kojim to ide”, naveo je Icić.

IMG_20231120_205256-768x576

Upitan da li je razmišljao da pozove trenera KK Metalac Vladimira Panića i da održe zajedničku konferenciju, Icić je rekao da mu je to palo na pamet, da je on Vladu trenirao, na šta je kako reče ponosan, ali da se na to nije odlučio, jer od mementa kada se sve izdešavalo nisu imali kontakt i nije želeo da diže tenziju.

Par minuta pre početka konferencije u sali OMNI Centra pojavio se i predsednik KK Metalac Vladan Janković koji je prisustvovao ovom događaju. Kako se moglo čuti, i KK Metalac će se u narednim danima obratiti medijima i izneti svoje viđenje ove nemile situacije.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *