Press "Enter" to skip to content

Svetom Arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i Duhovskom litijom proslavljena krsna slava grada

Valjevo je juče proslavilo gradsku slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice. U Hramu Vaskrsenja Hristovog služena je Sveta Arhijerejska Liturgija i obavljeno je rezanje slavskog kolača. Liturgijsko sabranje u Hramu predvodili su Njihova Preosveštenstva Episkop valjevski Isihije i Episkop australijsko-novozelandski Siluan. U popodnevnim časovima usledila je Duhovska litija centralnim gradskim ulicama, predvođena valjevskim sveštenstvom i gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem. U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice, kao najstarije gradske svetinje, tradicionalno je urezan litijski zapis.

Gradska-slava-Slava-grada-Valjeva-Duhovski-ponedeljak-2023-864x576
Foto: Grad Valjevo

Duhovska litija, ove godine prvi put u popodnevnim časovima, formirana je ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog nakon večernjeg bogosluženj. Predvođeni svojim duhovnim ocem Preosvećenim Episkopom valjevskim G. Isihijem i sveštenoslužiteljima, gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, predstavnicima javnih preduzeća i institucija važnih za život grada, uprkos kiši brojni Valjevci prošli su u molitvenoj povorci centralnim ulicama grada – Sinđelićevom, Karađorđevom i Vojvode Mišića, do crkve Pokrova Presvete Bogorodice. U porti najstarije gradske svetinje tradicionalno je urezan litijski zapis.

Slava-grada-Valjeva-Duhovski-ponedeljak-2023-01
Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković podelio je sa sugrađanima zadovoljstvo postignutim u prethodnoj godini i čestitao krsnu slavu grada. On je istakao da će se, uz Božju pomoć, i narednih godina raditi na razvoju Valjeva i boljem kvalitetu života njegovih građana.

“Danas kada Valjevo obeležava svoju slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice, ova veličanstvena i pored kiše duhovska litija, mora nam biti putokaz, da samo ujedinjeni i složni možemo doprineti razvoju naše zemlje, našeg grada i nas samih. Tuga koju nosimo u srcima zbog tragedija koje su pogodile našu zemlju, opomena su da život nema cenu. Materijalna bogatstva nikada ne mogu biti ispred duhovne blagodati i neka nam današnja slava grada Valjeva bude podsetnik da je duhovno bogatstvo iznad svega”, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Fotografije: Grad Valjevo

Blagosiljajući učesnike litije, Episkop valjevski Isihije čestitao je Duhovski ponedeljak- slavu Grada Valjeva, drugi od tri dana proslavljanja rođendana Crkve Božje, uputivši pastirske pouke.

“Nesreće, masovna ubistva koja su se desila nedavno još uvek nas smućuju, ali one nas i opominju da treba da imamo istinsku ljubav prema bližnjima, da imamo saosećanje prema onima koji su najbliži, pobijenim žrtvama i da imamo duboko poštovanje prema njihovom gubitku i stradanju. Ali, još više nas to upućuje da upravo u Duhu Svetome, kao članovi svete crkve, koji su primili Duha Svetoga, isto kao i Apostoli na pedesetnicu prilikom krštenja i miropomazanja, da i mi svedočimo ono što se udostojimo da spoznamo, veru pravoslavnu i da po toj veri živimo. Da hodimo u toj veri, to znači da zaista u drugome ma ko on bio, prepoznamo zaista brata i sestru ili srodnika kojem želimo dobro i da se ne držimo sebičnosti i pohlepe ovoga sveta, već da se sa velikim trudom uzdržavamo od tih strasti, da bismo mogli da otvorimo srce prema bližnjem. Blagodat je takva da kada se deli i kada se razdaje, ona se umnožava. Videli smo ogromno poštovanje koje naš narod ima prema Svetom Vladiki Nikolaju, našem svetitelju iz Lelića koji je u Sabornoj crkvi srpskoga naroda, u zavetnom Hramu Svetog Save na Vračaru pohodio svoj narod i kome su se u hiljadama ljudi poklonili i tražili utehu i prosvetljenje. Sveti Vladika Nikolaj je učitelj blagodati Božije i učitelj crkvenog sveta i narodnog života u crkvi. Da hodimo putem koji je on proputio za nas i tada možemo da se odupremo velikm iskušenjima koje napadaju i na naš narod, a još više na našu crkvu koju čine ne samo sveštenici i episkopi, već sav verni narod. Svi zajedno zavapimo Gospodu da nam dometne ljubavi, da imamo blagodat Božju, a da se na naš grad, bogomčuvani valjevski, blagodat Svetog Duha izlije kao što se sada izlio ovaj pljusak i još više od toga i da sve nas blagosilja i da nas drži na putu vere i nade i ljubavi”, rekao je Vladika Isihije.

Slava-grada-Valjeva-Duhovski-ponedeljak-2023-Vladika-Isihije-864x576
Foto: Grad Valjevo

Proslavljanje gradske slave zaokruženo je prigodnim kulturno umetničkim programom u porti Pokrovske crkve. Crkveni hor “Hadži Ruvim” pod dirigentskim vođstvom Milice Stepanović- Babamilkić dao je svoj pečat jučerašnjoj svečanosti, a izvornim narodnim pesmama predstavili su se mladi valjevski muzički umetnici Mila Pavlović i Marko Stojković.

Litijski-zapis-Slava-grada-Valjeva-2023-Duhovski-ponedeljak-864x576
Foto: Grad Valjevo

Obeležavanje Drugih Trojica – krsne slave grada Valjeva, obnovljeno je leta Gospodnjeg 1996.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *