Press "Enter" to skip to content

Sud još jednom odbio zahtev Klet-a, i po drugoj tužbi, ali ova izdavačka kuća sada šalje privatne krivične tužbe

Sud je i po drugi put odbio zahtev izdavačke kuće Klet da se fondaciji „Alek Kavčić“ zabrani da nudi besplatne udžbenike preko sajta besplatnabiblioteka.com kao i društvenih mreža. Ovaj zahtev izdavačka kuća Klet tražila je kao privremenu meru uz tužbu za obmanjujuće oglašavanje, koju je podnela krajem aprila.

U obrazloženju za odbijanje (Link) privremene mere koju je tražila izdavačka kuća Klet, sud je naveo da se dobročina fondacija ne može posmatrati kao konkurent tužiocu, odnosno kompaniji koja radi za profit.

Smatraju i da u ovom konkretnom slučaju nema obmanjujućeg oglašavanja jer su cene jasno istaknute za štampane udžbenike i jasno je naznačeno da se udžbenici u PDF formatu skidaju besplatno. Takođe, fondacija je do sada poklonila nešto više od 15.000 originalnih štampanih udžbenika, potpuno besplatno, svim osnovnim školama, direktorima škola, nastavnicima i roditeljima, koji su se javili na mejl fondacije.

Takođe, izdavačka kuće Klet počela je da šalje i privatne krivične tužbe za „krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti“. Tražena odšteta je 300.000 dinara.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *