Press "Enter" to skip to content

Stvarnost koja peva – Koncert učenika Muzičke škole na platou Muselimovog konaka

Povodom obeležavanja 70. Dana škole i finala koncertnog ciklusa inspirisanog tim povodom, MŠ “Živorad Grbić” će u petak, 7. juna od 17 do 21 čas u saradnji sa Narodnim Muzejom, a pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, realizovati koncertni maraton pod nazivom “Stvarnost koja peva” na platou ispred Muselimovog konaka. Na koncertu od 17 časova nastupiće preko 150 polaznika Muzičkog zabavišta i Pripremnog razreda matične škole i izdvojenih odeljenja iz Lajkovca, Mionice i Osečine u pratnji orkestra profesora škole, koji će izvesti najpopularnija dela muzike pisane za decu i opusa narodnog stvaralaštva , a u 19 časova je planirana realizacija Velikog koncerta škole, na kome će kompozicije klasične, tradicionalne, popularne i filmske muzike interpretirati preko 100 učesnika okupljenih u orkestrima, horovima i kamernim ansamblima škole.

СТВАРНОСТ КОЈА ПЕВА

Muzička škola u Valjevu osnovana je 1952. godine, kao prva muzička škola u zapadnoj Srbiji, sa radom je počela 1954. godine, a od 1966. godine škola nosi ime Živorada Grbića kao institucija koja okuplja blizu 100 učenika. Danas škola broji blizu 650 učenika u srednjoj muzičkoj školi i na pet odseka i 11 instrumenata na nivou osnovnog muzičkog obrazovanja u matičnoj valjevskoj školi, ali jednako uspešno i u izdvojenim odeljenjima u Lajkovcu, Mionici i Osečini. Taj broj konstantno raste, škola je jedna od najuspešnijih obrazovnih institucija u gradu i zemlji čiji se kvalitet svake godine potvrđuje najvišim priznanjima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Pored brojnih priznanja ostvarenih od strane učenika i nastavnika na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, škola se može pohvaliti i brojnim koncertnim aktivnostima kao i činjenicom da je organizator i domaćin 4 međunarodna takmičenja (takmičenje gitarista VART, Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, Festival horova „HORFEST“ i Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“) od kojih su Susreti flautista „Tahir Kulenović“ i Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ i takmičenja verifikovana i kategorizovana i od strane Ministarstva Prosvete Republike Srbije.

U oktobru 2024. MŠ „Živorad Grbić“ će svečano obeležiti 70 godina muzičkog obrazovanja u Valjevu, a Koncert ispred Muselimovog konaka je svakako jedan od programa koji predstavlja efektnu uvertiru u taj događaj.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *