Press "Enter" to skip to content

Srbija primer ophođenja države prema nacionalnim manjinama

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas u Beogradu sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovom.

Ružić je tom prilikom istakao da je jedan od prioriteta Ministarstva da se svoj deci omogući kvalitetno obrazovanje, kao i da je Srbija posvećena unapređenju obrazovanja nacionalnih manjina.

Cilj je da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svakom detetu, ali i da povećamo obuhvat dece na svim nivoima obrazovanja, smanjimo osipanje osetljivih grupa iz obrazovnog sistema, naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, u periodu koronavirusa podrška OEBS-a je bila od velikog značaja, kako za obuke nastavnika srpskog kao nematernjeg jezika u školama u kojima se nastava realizuje na jednom od 8 manjinskih jezika, tako i za snimanje časova ovog predmeta za nastavu na daljinu tokom pandemije.

Abdrahmanov je pohvalio napore koje Srbija ulaže kada je reč o zaštiti prava nacionalnih manjina i ocenio da je naša zemlja svetli primer u regionu i svetu u ovom polju.

On je dodao da OEBS i Srbija partnerski sarađuju na različitim projektima i da se oni odvijaju vrlo uspešno.

Sagovornici su razmatrali i organizovanje okruglog stola na temu zaštite prava nacionalnih manjina, na kome bi Srbija mogla da predstavi primere dobre prakse, posebno u oblasti obrazovanja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *