Press "Enter" to skip to content

“Sprečena “jesenja ilidžanska ofanziva” motornim testerama vladajuće interesne grupacije u Parku Pećina”

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Valjevo izdao je saopštenje povodom planirane seče stabala u park-šumi Pećina. Saopštenje prenosimo u celini:

Valjevo

“Kao što je široj javnosti već poznato GrO SSP Valjevo je prethodnih meseci vodio borbu za očuvanje Parka Pećine na koji se nameračila vladajuća interesna grupacija. Rezultat naše medijske kampanje i upoznavanja javnosti sa njihovim namerama je više nego očigledan – građani Valjeva su jasno i glasno rekli da neće dopustiti da se sa našim Parkom Pećina igraju neuki i nesposobni pioni vladajuće klike!

Da podsetimo, u maju mesecu ove godine nekakav Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo je obavestio javnost da u Parku Pećina sprema masovnu seču oko 500 stabala i da će umesto njih biti zasađena nova stabla u mesecu oktobru ove godine. U međuvremenu nekakvi ”Vitorovci” i njima slični su nam sa govornice lokalnog parlamenta poručivali da će ipak biti posečeno 1085 stabala,Seča  ali da ”ne brinemo jer će drvna masa masa biti prodata na licitaciji ili tenderu i sve će biti uredno plaćeno”. Sve navedeno oni su najavljivali znajući da Grad Valjevo nema usvojen nijedan planski dokument predviđen Zakonom o šumama, koji je neophodan da bi se bilo kakvi radovi izvodili u Parku Pećina. No, koga briga za neki tamo zakon kad je ”pantljika” za kubiciranje čekija već bila spremna!

Prvi dokument koji mora biti donet je desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom ”Osnova gazdovanja šumama Grada Valjeva” i to od strane Skupštine Grada Valjeva, na koji daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu tog dokumenta, pristupa se donošenju godišnjeg programa gazdovanja šumama pod nazivom ”Program gazdovanja šumama Grada Valjeva za 2022. godinu”, a koji donosi preduzeće ”Agrorazvoj-valjevske doline”, kome je Grad Valjevo poverio gazdovanje valjevskim šumama. Svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park-šumama na teritoriji našeg grada mora biti predviđena navedenim planskim dokumentima i oko toga nema bilo kakve rasprave.

Tek nedavno je javno prezentovan i Elaborat o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina, za koji su koji su pripadnici vladajuće klike tvrdili da će biti završen još u junu mesecu, konstantno izražavajući spremnost da odmah počnu njihov ”masakr motornim testerama”. Zaključak koji sadrži navedeni elaborat bio je poznat svakom građaninu Valjeva i pre donošenja istog – zdravstveno stanje stabala u Park Pećini je loše i neophodno je pristupiti revitalizaciji istog, što niko nije ni sporio.

Svi učesnici javne prezentacije Elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina bili su saglasni da je neophodno prethodno doneti navedene planske dokumente, kako bi ceo ovaj proces bio sproveden u zakonskim okvirima, na čemu smo i mi insistirali. Pored ogromnog interesovanja i pritiska javnosti veoma je značajno i to što su u ceo ovaj proces uključili i nesporni autoriteti iz oblasti šumarstva koji su naši sugrađani, na čemu smo posebno insistirali. Sve navedeno imalo je za posledicu da je izbegnuta nekontrolisana masovna seča stabala planirana ove jeseni u Parku Pećina!

Za razliku od brojnih ”zelenih udruženja” u našem gradu, čiji se populistički ”aktivizam” svodi na nemušte i nedelotvorne performanse, ankete i peticije na društvenim mrežama, uz čekanje ”apanaže” za poneki projekat od grada, države ili od neke strane fondacije, što podrazumeva i okretanje glave od gorućih problema, mi smo izneli ovaj problem u javnost i pozvali građane da se svi ujedinimo i da, bez kompromisa, branimo ono što su nam preci ostavili na čuvanje. Međutim, za ljude iz GrO SSP Valjevo je od njihovog ćutanja mnogo bitnije to što sada možemo da konstatujemo da je sprečena ”jesenja ilidžanska ofanziva” motornim testerama vladajuće interesne grupacije u Parku Pećina! Ipak, ova bitka neće biti završena sve dok se cela procedura u vezi revitalizacije našeg parka ne vrati u zakonske okvire donošenjem pomenutih planskih dokumenata shodno Zakonu o šumama. Do tada, poštovani sugrađani, budimo oprezni i zajedno pratimo svaki njihov korak, jer znamo da se njima ne sme verovati i da oni sve čega se dotaknu pretvaraju u pustoš”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *