Press "Enter" to skip to content

SLIKE VALJEVSKOG UMETNIKA MIODRAGA PEŠIĆA U GRADSKOJ GALERIJI MILAN TUCOVIĆ POŽEGA Ništa i svašta

Pored redovnih godišnjih konkursa za izlaganje u Gradskoj galeriji Milan Tucović iz Požege, ova ustanova praktikuje da mimo svake konkurencije organizuje predstavljanje nekog umetnika iz zemlje koji po oceni stručnog saveta galerije zavređuje takvu pažnju! Jedan od tih umetnika koji je po pozivu izlagao u ovoj eminentnoj galeriji čiji je programski koncept baziran na promociji, afirmaciji, prezentaciji likovnih, vajarskih i vizuelnih inovatvnih umetničkih dela je naš sugrađanin, Miodrag Pešić Peša. Nesvakidašnja postavka valjevskog slikara pod nazivom Ništa i svašta, sačinjena od preko 30 dela nastalih poslednjih desetak godina, koja je otvorena polovinom januara izazvala je veliku pažnju požeške javnosti, a poziv za izlaganje došao je od člana umetničkog saveta galerije, čuvenog vajara iz Požege Dragana Jovićevića Macole. 

nista i svasta

Pešić je sceničan slikar, hroničar koji vaskrsava jedan svet ljudi anđela, akrobata, usamljenika, mačaka, riba, koje kao u Markesovom romanu plove kroz vazduh i drugih bića iz čudne šume. Najlepše od svega je to što je Pešić stvorio sopstvenu slikarsku kosmogoniju koja poseduje upućenost na smisao jednog višeg reda ocena je likovnog kritičara Dragana Jovanovića Danilova, direktora Gradske galerije, koji našeg sugrađanina svrstava u porodicu metafizičara.

Ono što je evidentno, a što i valjevski umetnik potvrđuje, u današnje vreme značajnija promocija umetnika i njihovog rada odvija se putem društvenih mreža, mnogo više nego u samim galerijama, naročito u našem gradu gde nemamo ni Gradsku galeriju ni žirirane izložbe po javnom konkursu, gde sav teret organizacije izložbe uglavnom pada na samog umetnika. Upravo putem društvene mreže Fejsbuk, na kojoj Pešić postavlja svoje radove, uz zanimljive opaske, tekstove, pitanja koja navode na razmišljanje, stižu mu pozivi kako za izlaganje, tako i za druge vidove saradnje. Upravo pomenuta simbioza slike i reči, privukla je likovnog kritičara Dragana Jovanovića Danilova i književnog urednika Vasu Pavkovića koji su Pešiću predložili da pripremi i uobliči svoje slike i tekstove koji će biti objavljeni u knjizi u izdanju „Vulkana u narednom periodu. Da interesovanje javnosti za Pešićevu umetnost, stiže sa svih strana, govori i poziv iz galerije u Minhenu gde će u oktobru u okviru tamošnjeg sajma umetnosti biti predstavljene njegove slike i tekstovi, prevedeni na nemački, ali i u izvornom obliku, na ćirilici!

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *