Press "Enter" to skip to content

„Slikarski kaleidoskop Danila Stojanovića“

„Slikam ono što nam je najpotrebnije danas i uvek, a to je neka nenametljiva vera u neka bolja vremena. Ta vremena ja slikam u flešbekovim“, otkrio je na otvaranju svoje samostalne izložbe pod nazivom „Treptaj kapi boje čiste“ u Kuli Nenadovića valjevski slikar Danilo Stojanovića. I pre pet godina Danilo se predstavio valjevskoj javnosti u istom ovom prostoru, za koji je, kako je rekao, emotivno vezan i koji smatra najimpresivnijim objektom u gradu!

IMG_20230721_202511

„Nemojte me preozbiljno shvatiti, ne morate verovati meni, verujte svom oku, u ono što vidite ili mislite da vidite. Ukoliko odavde krenete niz Jakova Nenadovića sa blagim osmehom, ova izložba je uspela“, poručio je autor više od 40 radova urađenih raznim stilovima, na kojima se, kako otkriva istoričar umetnosti Aleksandra Tanić, smenjuju motivi koji na prvi pogled otkrivaju umetnika koji poseže za realnošću prikaza u kom je lični estetski okvir presudan za stvaranje likovnog jezika kojim saopštava svoje formalno-sadržinske preokupacije.

„Među motivima mrtve prirode, pejzaža, portreta, aktova, izdvaja se osobita zainteresovanost za predstavu žene u erotskom ili nekom drugom, suptilnijem obliku pomoću koga umetnik najlakše i najprirodnije izražava svoju misao o ženi, figuru u svojoj zavodljivosti i nesputanosti, senzualnosti i taktilnosti, ali tako da njenim smeštanjem u određeni kontekst i ambijent izaziva različite stepene privlačnosti i zainteresovanosti za predstavljeni motiv. Slike odlikuje blagi sinestezijski potencijal u kom boja podstiče zvučna i mirisna iskustva. Lakoća likovnog pripovedanja i težnja da se na posmatrača deluje kroz ugodno uobličenu atmosferu doživljenog ili pak fiktivnog iskustva, čine da se, gledajući ove slike uživimo u jedan intiman pogled umetnika koji nas nepretenciozno vodi kroz sopstveni slikarski kaleidoskop“, zapisala je Aleksandra Tanić u tekstu za katalog ove izložbe.

Kustos Narodnog muzeja Valjevo Marina Ćirović, podsetila je na otvaranju da je Stojanović izlagao svoja dela u Kuli Nenadović, pre pet godina, te da dobre stvari vredi ponoviti. Osim u ovom prostoru, valjevska javnost bila je u prilici da se upozna sa njegovim stvaralaštvom i u okviru grupnih izložbi valjevskih umetnika koje se po već ustaljenoj tradiciji organizuju na jesen u Narodnom muzeju Valjevo. Kako je rečeno, ovo je bila i lepa prilika da se oživi prostor Kule Nenadovića, da se u njega unese duša.

Direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić osvrnula se na kulturna dešavanja u ovom prostoru uz najavu da će se truditi da ih bude što više.

IMG_20230721_201128

„Veliki broj naših sugrađana na otvaranju ove izložbe govori da ovaj prostor puno znači kako našim sugrađanima, tako i umetnicima, pogotovo autoru Danilu, koji je emotivno vezan za ovaj simbol našeg grada. To govori i da bilo koje kulturno dešavanje u našem gradu, našim sugrađanima puno znači. Na tri kilometra od centra grada Kula Nenadovića je jedna lepa turistička lokacija, namenjena i kulturnim dešavanjima, a mi ćemo se potruditi da naše Valjevce do kraja leta privučemo još nekim povodom da je posete“, rekla je Nikolić Lekić.

IMG_20230721_201106

Svečanost otvaranja izložbe uveličala je mlada violinistkinja Ivana Mićić, učenica Muzičke škole „Živorad Grbić“.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *