Press "Enter" to skip to content

Slika grada?

Nakon godinu i više dana od požara, caffe “Ponte Bianca” na Trgu Živojina Mišića u centru Valjeva, nekadašnje vrlo posećeno i jedno od omiljenih mesta okupljanja mladih, stoji kao zgarište i svedočanstvo našeg nemarnog odnosa prema gradu. Zdanje oštećeno u požaru, sada i napušteno, propada od vlage, a crep i zarđali pleh predstavljaju opasnost za prolaznike i decu, kojima je vojvodin trg omiljeno mesto za igru i šetnju. Niko od nadležnih i odgovornih nije se potrudio, ako ništa drugo, da se bar izgorela krovna konstrukcija zaštiti nekim paravanom od pogleda prolaznika i gostiju našeg grada, ili da se crvenom trakom bar ogradi, bezbednosti radi. Sada na pragu još jedne letnje sezone i sezone otvaranja valjevskih bašta, javno pitamo kakva je sudbina ovog lepog zdanja koje je u vlasništvu Grada Valjeva.

Ponte-Bianca-2-768x576-1
Foto: Milena Kuzmanović

Valjevci sa kojima smo razgovarali kao da su se navikli na ovu tužnu i ružnu sliku.

– ” Ovo neka popravljaju ili neka ruše! Nebezbedno je i ovde može svašta da se dogodi. Vidite, tu se deca igraju”, kaže jedan naš sugrađanin.

– “Ovo stvarno nema smisla, ali s obzirom na to da je u vlasništvu grada, ništa me ne čudi. Da je vlasnik privatno lice, ne bi sigurno tako stajalo”, komentariše jedna mlada devojka.

– “Mi kao građani smo tu nemoćni, ali da je ružno, ružno je!”, kratko odgovara jedna starija gospođa koja, kako kaže, svakodnevno dovodi svoje dve unuke na Trg da se igraju.

Ponte-Bianca-1-768x576-1
Foto: Milena Kuzmanović

I odbornik Srpske napredne stranke u gradskom parlamentu Nebojša Tadić smatra da je problem u svojinskim odnosima.

“Sve što je javno, društveno, što nema privatnu odgovornost je osuđeno na propast”, kaže Tadić i naglašava da će se lično angažovati u lokalnom parlamentu da se što pre preduzmu konkretni koraci kako bi se ovom zdanju vratio stari sjaj.

Ranije, bilo je predloga da taj prostor bude gradska galerija, a služio je kao ekspozitura nekadašnje Valjevske banke i kao kafić.

Ponte-Bianca-3-768x576-1
Foto: Milena Kuzmanović

Podsećanja radi, požar u caffe “Ponte Binaca” dogodio se posle ponoći 14. januara 2021. godine. U gašenju požara učestvovalo je deset vatrogasaca sa tri vozila. Kada su vatrogasci stigli vatra je već uveliko bila zahvatila krovnu konstrukciju. Gašenje požara trajalo je tri sata. Tada je bila isključena opcija da je požar namerno izazvan.

Ponte-Bianca-4-768x576-1
Foto: Milena Kuzmanović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *